Röviden

Tovább zuhan a hazai kiskereskedelem

A tavalyi év azonos hónapjához képest márciusban 3,6 százalékkal csökkent a hazai kiskereskedelmi forgalom - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első negyedév forgalma 3,2 százalékos visszaesést mutat az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Míg az élelmiszer-eladás márciusban 3,6 százalékkal esett vissza 2008-hoz képest, addig az iparcikkeké 7,6 százalékkal. Az eladások jelentős részét adó üzletláncok forgalma 4 százalékkal esett, míg a kisebb boltoknál 0,3 százalékkal csökkent a forgalom. (B. Z.)

Sztrájkra készülnek az Európai Központi Bankban

Figyelmeztető sztrájkot hirdetett június 3-ra az Európai Központi Bank szakszervezete. A szervezet történetének első munkabeszüntetése 90 perces lesz, amivel a bank nyugdíjrendszerének reformja ellen tiltakoznak. Az 1500 alkalmazott közül 460-an tagjai a sztrájkot meghirdető szakszervezetnek, ezért a bank szerint a feladataikat el tudják majd látni. (Financial Times)

Olcsóbb lesz a gázolaj, változatlan a benzinár

Szerdától 2 forinttal csökken a gázolaj ára - erősítették meg lapunknak tegnap az egyébként némileg ellentmondó piaci információkat. A termék így átlagosan literenként 252 forintba kerül. A gázolaj ára április óta immár harmadszorra csökken. A benzin tarifája viszont február vége óta folyamatosan emelkedik: a 272 forint körüli középár most nem változik. A mozgás követi a nemzetközi börzékét: míg a benzin drágult, a gázolaj nem változott, a forint viszont erősödött. (M. I.)

Húszszázalékos GDP-csökkenés Ukrajnában

Ukrajna gazdaságának teljesítménye 20 százalék körüli mértékben esett vissza az idei első negyedévben az ukrán elnök szerint. Viktor Juscsenko szerint az sem kizárt, hogy 23 százalékkal csökkent a GDP éves szinten. Az államfő a múlt héten még jóval kisebb, 14 százalékos gazdasági visszaesést jósolt. A hivatalos adatot csak július után hozzák nyilvánosságra. A tavalyi első negyedévben a hazai össztermék 6,3 százalékkal bővült. (MTI)

Kokainnyomokat találtak a Red Bullban Németországban

Hat német tartományban szólították fel a kereskedőket, hogy ne árusítsanak több Red Bull kóla energiaitalt, mivel tesztek során kokainnyomokat találtak az üdítőben. A vizsgálatok kimutatták: literenként 0,4 mikrogramm kokain van az italban. Egy szövetségi intézet hétfői tájékoztatása szerint a kokainszint túl alacsony ahhoz, hogy egészségügyi kockázatokat jelentsen. A Red Bull szerint az ital ártalmatlan, világszerte ugyanazokat a kokalevélből származó kivonatokat használják adalékanyagként, és az általuk végzett tesztek nem mutatták ki a kokain nyomát. (MTI)

Többezres leépítés a román állami vasúttársaságnál

3700 dolgozót bocsát el idén a román állami vasúttársaság (CFR). Főként a nyugdíjhoz közel járó dolgozók közül kerülnek ki az elbocsátandók - mondta Radu Berceanu közlekedési miniszter a szakszervezetekkel folytatott tanácskozás után. Az érdekképviseletek áldásukat adták a leépítésre azzal a feltétellel, hogy az elküldött dolgozók teljes nyugdíjat kapnak. Az év elején a kormány 12 ezres elbocsátást tervezett, de ez megbukott a szakszervezetek tiltakozásán. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.