Különadó: lesz is meg nincs is

Különös a sorsa a magánszemélyek négyszázalékos különadójának: a kormány szerint megszűnik, miközben mégsem. A különadóról szóló törvény vonatkozó része valóban hatályát veszti a parlamenthez benyújtott törvényjavaslat szerint. Ezzel tehát kiiktatják az adórendszerből ezt az adónemet.

Ugyanakkor a csomag indoklásából más derül ki. Az szja-tábla változását többek között ezzel indokolja a pénzügyi tárca mint benyújtó: "a 32 százalékos felső szja-kulcs tartalmazza a magánszemély megszűnő 4 százalékos különadójának megfelelő mértéket is".

-
-

Meglepődött ezen a kitételen Zara László adószakértő, ő ugyanis nem látja a javaslatokban, hogy bárhol is felbukkanna - akár beépítve - a különadó. Erről szerinte akkor lehetne beszélni, ha a kormány eredetileg 28 százalékos felső szja-kulcscsal számolt volna, ám az indoklás akkor is döccen. A különadó fizetésének nem a felső (jövőre 5 millió forinttól induló) szja-sávba lépés a feltétele, azt csak azon adózóknak kell leróniuk, akiknek a jövedelme túllépi a mindenkori nyugdíjjárulék-fizetési plafon mértékét (idén 7,446 millió forintot).

Tovább bonyolítja a különadó történetét egy másik, az adócsomaghoz készült előterjesztés, amiben ez áll: "a szolidaritási elv érvényesítése megköveteli a magánszemélyek különadójának megtartását, azonban azt egyszerűsítési okokból, átmeneti időre a személyi jövedelemadóba építve, annak felső kulcsában fizeti meg a magánszemély". Itt a hangsúly az átmenetin van, azaz a kormány nem mondott le végleg erről az adófajtáról. Úgy tudjuk, Oszkó Péter pénzügyminiszternek határozott elképzelései vannak a 2010 utáni időszak adórendszeréről is, ám ezzel nem állnak a nyilvánosság elé. Zara László úgy véli, ez érthető, a több évre szóló program megvalósításának szerinte most nincs politikai realitása. Jövőre parlamenti választások lesznek, s a közvélemény-kutatások az ellenzéki Fidesz fölényét jelzik.

A pénzügyi tárca szerint a különadó jövőre igenis megszűnik mint adónem, de mint adóterhelés nem. A PM szerint a jelenlegi körülmények között továbbra is indokolt a viszonylag magasabb keresetűek ilyen jellegű terhelése: a tehetősebbek nem nyernek az szja-változásokkal, mert gyakorlatilag 800 ezer forint havi kereset felett nem változik a terhelés (beleszámítva a különadót is), míg másfél millió felett már növekszik is.

A különadóból tavaly 27,6 milliárd forintot fizettek be a büdzsébe az adóalanyok, idén 29,4 milliárd forint a terv, aminek 35,6 százaléka folyt be április végéig.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.