Felszámolás előtt a Ganz Acél

Elrendelte a Ganz Acél felszámolását a Fővárosi Bíróság. A határozat nem jogerős, a társaság még jogorvoslatot keres. A vita a Megyeri híd építésénél végzett munkákért pénzükre váró vállalkozók kontójára megy.

A hét végén emelkedett volna jogerőre a Fővárosi Bíróság végzése a Ganz Híd-, Daru- és Acélszerkezetek Zrt. felszámolásáról. A társaság igazgatósága azonban pénteken úgy döntött: az utolsó pillanatban megtámadja a bírósági határozatot, és megpróbálja elkerülni a felszámolást. Ha fellebbezését elutasítják, a cég nem alkudozhat tovább hitelezőivel tartozásai rendezéséről.

A Ganz Acél kínaiaknak eladott csarnoka
A Ganz Acél kínaiaknak eladott csarnoka

A Ganz Acél április második felében azzal a javaslattal állt hitelezői, köztük a Megyeri híd építői elé: érjék be azzal, hogy készpénz, ipari alapanyagok, gépek átadásával, valamint követelések engedményezésével összesen kétmilliárd forint járandóságuk 40 százalékát megkapják. A társaság akkori álláspontja szerint, ha erről nem jön létre megállapodás, a Vegyépszer-Hídtechnika páros tulajdonában lévő cég nem kerülheti el a felszámolást, a hitezők pedig pénzük megajánlottnál is szerényebb részét kaphatnák meg.

A kezdeményezés a kétszáznál is több hitelező körében nem aratott osztatlan sikert. A mintegy egy hónapja megindult egyeztetéseken ennek ellenére a Ganz Acél illetékesei a beszállítók, alvállalkozók hozzávetőleg felével egyezségre jutottak. Az előzetes megállapodások azonban nem sokat érnek: a cég ellen kezdeményezett többtucatnyi felszámolási eljárás közül ugyanis egy beérett.

Az elmúlt hetekben a Ganz Acél adósságainak rendezésére felhasználható keret is zsugorodott. A cég számláján lévő hozzávetőleg 800 millió forintból a hírek szerint az APEH mintegy 200 milliót inkasszóval lehívott. Így a megegyezéstől húzódozó alvállalkozók miatt a többi hitelezőnek is egyre kevesebb jut.

A pénzükre váró vállalkozások kifizetésének esélyét befolyásolná a Ganz Acél felszámolásának jogerőre emelkedése. Részben, mert ebben az esetben a cég amúgy is üres zsebéből már nemcsak a hitelezőket, de a felszámoló munkadíját és a felszámolás költségeit is ki kellene fizetni. Ezzel szemben a felszámolás során a cég pénzéből törvény szerint kevesebb jutna a dolgozók kifizetésére, és a tulajdonosok követelései a kifizetési lista végére kerülnének.

Mindenesetre kétséges, elodázhatja-e a felszámolást a Fővárosi Bíróság határozata elleni jogorvoslati kérelmével a Ganz Acél. A társaság ugyanis csupán arra hivatkozhat: tárgyalásokat folytat hitelezőivel, így a felszámolás elrendelése egyelőre korai. Ez az érv azonban valószínűleg kevés lesz a bíróság döntésének megváltoztatásához.

A felszámolás elkerüléséhez a cégnek a felszámolást kérő hitelezővel kellene megegyeznie, az ezt igazoló jegyzőkönyvet pedig be kellene mutatnia, ilyen dokumentummal azonban a Ganz Acél nem szolgálhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.