Csúsztatják a világbanki kölcsönt

Egyelőre csak ígérvény szintjén létezik az az egymilliárd eurós világbanki kölcsön, amelyről még tavaly októberben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió Magyarországot kisegítő 20 milliárd eurós hitelkerete kapcsán tettek említést az érintettek.

Mint ismert, az IMF 12,5, az Európai Unió 6,5 milliárdos hitelkeretet nyitott meg Magyarország számára, s elvben a Világbank adná a huszadik milliárdot. A Népszabadság érdeklődésére Emilia Skrok, a Világbank magyarországi kapcsolataiért felelős főközgazdásza kifejtette, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a gazdasági-pénzügyi válság leküzdése érdekében tett kormányzati erőfeszítéseket, és tárgyalásokat folytatnak a hitelmegállapodás részleteiről. Arra nem kívánt válaszolni, hogy a tárgyalások milyen szakaszban vannak, illetve hogy mikor és milyen feltételekkel folyósítják a hitelt. Csak az összeg fix.

A Világbank régiónkért felelős varsói irodájában dolgozó főközgazdász kijelentette: amint megegyeznek a magyarokkal, és a megállapodást a Világbank igazgatótanácsa is jóváhagyja, nyilvánosságra hozzák a szerződés tartalmát. Oszkó Péter pénzügyminiszter egy hete, az IMF- és az EU-hitel harmadik részletének lehívásának engedélyezését bejelentő sajtótájékoztatón pedig kitérő választ adott a világbanki kölcsön állásáról. Lapunk úgy tudja, a kormány eredetileg is a jövő év elejére tervezte a Világbank egymilliárd eurós hitelét, amikor is - jövő márciusban - a másfél évre rendelkezésünkre bocsátott két fő hitelforrás éppen kifutna.

Az egyfajta biztonsági tartalékként kezelt egymilliárd euró után addig sem kell megfizetni a rendelkezésre állási díjat, ami az IMF-EU-kölcsönök esetében évi 0,25 százalék. A kamatköltség egyébként fix, 5-6 százalék, az elköltött pénzt 3-5 év alatt kell visszafizetni. Azzal tehát, hogy csak jövő év elején tervezik a világbanki hitelfelvételt, nagyjából hárommillió eurós fölösleges kiadástól mentesül a kormány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.