Vita az adókedvezményekről

- Radikális átalakításokat tervezünk jövőre, hogy a termelékenység növelése mellett a régiós összehasonlításban is alacsony, 57 százalékos magyar foglalkoztatási ráta néhány év alatt 65 százalékosra emelkedjen - jelentette ki Oszkó Péter pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén. A pénzügyi tárca vezetője elsősorban az alacsonyabb jövedelműek terheit csökkentené, mert ebben a körben a legnagyobb a munkanélküliség, a rehabilitációs járulék emelése révén pedig arra ösztönöznék a cégeket, hogy több megváltozott munkaképességű embert alkalmazzanak.

- Az a célunk, hogy az emberek alapvetően a bérből akarjanak megélni, és ha arra kerül a sor, ne azon gondolkozzanak, hogy érdemes-e pluszműszakot vállalniuk, mondván, az állam az így szerzett bevétel nagy részét úgyis elvonja. A munkáltatókat is arra ösztönöznénk, hogy például tőkebefektetés helyett az immár alacsonyabb terheket viselő foglalkoztatásbővítés irányába lépjenek - mondta Oszkó Péter.

A munkavállalói oldal szerint részletes elemzésekre van szükség arról, hogyan hatnának például a köz- és a versenyszférában foglalkoztatottakra a tervezett változtatások, ám Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke már most úgy látja, a jövedelemadó csökkentése a legalacsonyabb keresetűek helyzetét nem javítja. Komoly vita várható a megszüntetendő adókedvezményekről és a béren kívüli juttatások megadóztatásáról. A képviseletek a nyugdíjpénztári befizetéseket a kedvezményes körbe sorolnák - mivel ez az öngondoskodás része -, az üdülési csekket, az étkezési támogatást, a helyi közlekedési és a beiskolázási támogatást pedig az adómentes körben tartanák.

A munkavállalók képviselői arra is felhívták a figyelmet: a megszorítások - például az áfaemelés - miatt sokaknak az adócsökkentéssel együtt is kevesebb pénzük marad. Oszkó Péter szerint ez csak akkor lehetséges, ha valaki a válság közepén háromszorosára növeli a fogyasztását, ami nem épp a legvalószínűbb forgatókönyv.

Az OÉT ülésén - akadtak kellemes percek is
Az OÉT ülésén - akadtak kellemes percek is

A munkáltatók szerint lényeges adóátrendezéssel igen, nagy adócsökkentéssel azonban nem jár a tervezet. A 19 százalékra emelt társasági adó mellett az adóalap-korrekciós tételek módosítása révén nem lesz kisebb a vállalkozások terhelése. - Különösen fájó pont, hogy az iparűzési adó nem lesz levonható - mondta Rolek Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) alelnöke.

Az ülésen többen firtatták, hogy léteznek-e tervek az adórendszer átalakításával kapcsolatban 2011-re, illetve az azt követő évekre. A cégek képviselői is úgy vélik, részletesen meg kell vizsgálni, mely természetbeni juttatásokat érdemes adómentes vagy csökkentett terhelésű kategóriába sorolni (például az üdülési csekk a turizmust élénkíti). Az üzemanyagok jövedéki adójának emelése pedig több ágazatot hozhat nehéz helyzetbe.

A munkavállalói oldal feltette a kérdést a pénzügyminiszternek, mi a célja a kormánynak a szuperbruttósítással, hiszen egyszerűbbé biztosan nem teszi a rendszert. A munkavállalók is felvetették ugyanezt. Oszkó Péter szerint ez mindössze egy apró adótechnikai módosítás, amely megmutatja, mekkora terhet visel a teljes bér.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.