Gondban a devizahitelesek

Az idei első negyedévben mintegy húszezer devizaalapú kölcsönszerződés feltételein enyhítettek a bankok a hitelbedőlés megelőzése érdekében - mondta lapunknak Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője 11 bankot érintő felmérésükből idézve. Az érintett tartozások összértéke meghaladta a százmilliárd forintot, a módosított szerződések 95 százaléka volt svájcifrank-alapú és csaknem fele (48 milliárd forint) volt a lakáscélú hitel.

A legtöbben a rugalmasabb előtörlesztést választották: 7700 megállapodás esetében összesen 17 milliárd forint hitelt fizettek vissza az eredetileg tervezettnél korábban. Az érintett hitelállományt tekintve azonban a favorit a törlesztőrészlet átmeneti csökkentése volt. A bankok - egyedi döntések alapján - 5751 esetben könnyítettek az ügyfelek havi terhein, amely összesen 52,6 milliárd forint tartozást érintett. A futamidő meghosszabbítását és ezzel a törlesztőrészlet csökkentését 3115 megállapodás esetében engedélyezték.

A szerződések futamideje átlag hét évvel nőtt, ezen belül az euróalapú hiteleket jellemzően öt, míg a frankalapúakat kilenc évvel hosszabbították meg. Az ügyfelek közül sokan, 3311 esetben választották a devizahitelek forintalapúvá alakítását, de az érintett tartozás összesen csupán 1,8 milliárd forint volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.