Motoros hadtest a zöldben

Az apró sövényvágótól a gyephasogatóig sokféle gép segíti a hobbikertészek munkáját. Az szerkezetek azonban gyakran el is romlanak. Persze soha nem a kamrában, hanem a legrosszabbkor, használat közben mondják fel a szolgálatot.

A kertbe való szerkentyűk vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy az ügyes masinák meg is hibásodnak, és ilyenkor szerelőt kell keresni. Sokkal több az elromlott készülék, mint a szerviz, ezért heteket kell várni, míg a drágán javított szerszám újra hadra fogható lesz. Ráadásul mindez akkor történik, amikor gépet használjuk, vagyis a legnagyobb szükség van rá.

Mit tehetünk? A magát ügyesebbnek gondoló kertész a leállt készülékét gyakorta maga kezdi bütykölni, javítgatni. Ez csak az olyan egyszerű hibák elhárításakor tanácsolható, mint a kisebb, egyszerű csavarok törése, porlasztóbeállítás, láncfeszítés, szivattyúszűrő tisztítása, vagy az amúgy házilagos feladatnak előírt tisztogatás, olaj- és gyertyacsere.

Tudni kell azt is, hogy a berendezések többségénél már a burkolat rögzítéséhez is célszerszámra van szükség, ezért vagy tartunk otthon ilyet, vagy a csak a csavar végletes tönkretétele árán sikerül a fedelet leszerelni.

A leggyakrabban használt kerti gép a fűnyíró. Aki most vesz ilyet, anyagi lehetőségei mellett a típus és a méret kiválasztásakor figyeljen a terület nagyságára, a talaj minőségére, a vízszintes és rézsűs területek arányára. Vannak kerekes és "légpárnás" készülékek. Ez utóbbi kisebb, lehetőleg sík területre való. A legtöbb fűnyíró forgókéses, ezt hajthatja robbanó- vagy villanymotor.

Az utóbbi karbantartása egyszerűbb, de az elektromos fűnyírók hátránya, hogy a zsinórt magunk után kell húzni, ezért az ilyen gépek inkább a kisebb, legfeljebb 500-1000 négyzetméteres gyepekhez ajánlhatók, viszont jól használhatók a rézsűkön, feltéve, ha kezelője ügyesen bánik a villanydróttal. Előfordulhat, hogy egy elektromos fűnyíró a nagy melegben, vagy a túlságosan magas fű vágásakor - nem eltömődés miatt - megáll. Ilyenkor a jobbik esetben a motor túlmelegedett, és a biztonsági hővédő kikapcsolta. Ha lehűl, újraindítható. A rosszabbik esetben leégett a motor.

A robbanómotoros készülékek között vannak két- és négyütemű típusok. A kétüteműek inkább a ferde talajra valók, ugyanis ezek olajozása az üzemanyaghoz adagolt kenőanyaggal történik. A négyüteműek esetében viszont elképzelhető, hogy a meredek oldal nyírása közben a ferdén álló olajozóteknőből nem érkezik elegendő kenés az egyre melegedő forgó alkatrészekhez. Ilyenkor hamar kész a baj, besül a gép, s következhet a drága javítás.

A gépek használati értékét nagyban befolyásolja, hogy bármikor hadrafoghatók legyenek. A szerkezetek többségének tervezésekor, kivitelezésekor számolnak a kerttulajdonosok hozzá nem értésével is. A nyírás előtt nem árt bejárni a területet, és a nem oda való keményebb tárgyakat összeszedni. Ha egy-egy ilyen repülő tárgy bokán találja a nyíró embert, lustaságára hetekig emlékezteti a lila folt. De veszélyt jelent a fűnyírónak is, mivel a motort a hirtelen leállástól úgy védik, hogy a kést valamilyen rideg, de könnyen törő öntvénybe fogják. Egy szerencsétlen kő- vagy fadarab eltörheti az öntvényt. A kövek a kést is csorbítják. Ez előbb-utóbb többnyire megtörténik, így időnként élezni kell a kést.

Az általában nagy port kavaró gépek levegőszűrője eltömődik, nehezen indulnak. Ilyenkor a betét cseréjére vagy (ha olyan) mosására van szükség. Viszont az olajszintet a használón kívül senki nem fogja ellenőrizni. Érdemes pótolni a fogyást, mert a kevés kenőanyag miatt hamar olvad a csapágy, törik a hajtókar. Érdemes jó minőségű olajat vásárolni. Aki új gépet vesz, annak tudnia kell, hogy ezeknél az alkatrészek összekopása érdekében szükség van szolid tempójú bejáratásra.

A tízezer forint alatti áron vásárolt elektromos fűnyírók gyakorlatilag javíthatatlanok, pontosabban komolyabb motorhibával nem is érdemes a szervizhez fordulni, ugyanis vagy nincs alkatrész, vagy olyan drága, hogy jobban járunk egy újjal, mint a rossz megjavításával. Az ilyen gépeket egyébként a szerelők "eldobhatónak" mondják.

A drágább, több évre szóló készülékeket érdemes a szezon végeztével, átnézésre a műhelybe vinni. Ilyenkor elvégezhetik az olajcserét, kicserélhetik az elkopott, de még működő alkatrészeket. Ezzel gépnek esélyt adunk arra, hogy a munkavégzés idején ne hagyjon cserbe. Általában igaz az, hogy az egyszerű kerti gépek meghálálják a karbantartást, tisztítást, nem érdemes megspórolni ezt a néhány percet, különösen a téli leállás és a tavaszi újraindítás idején. Ehhez a használati utasításon túl kérjünk segítséget a gépeladótól vagy a szerelőtől.

Fontos kerti szerszám a szivattyú is. Kevesen tudják házilagosan megjavítani, ha egy ilyen megáll, vagy kevés, netán levegős vizet húz a kútból. Tapasztalat mondatja, hogy hamarabb találni a márkás berendezéshez szerelőt, mint a "névtelenhez". Igaz, ez utóbbi jóval olcsóbb, de már a vásárláskor fel lehet arra készülni, hogy egyszer használatos lesz. Ezért ha létfontosságú a növények megszakítás nélküli vízhez juttatása, jobb, ha mindjárt kettőt veszünk belőle.

Nemcsak a munkát könnyítik, sok bosszúságot is okozhatnak a motoros kaszák, permetezők, fűrészek, sövény- és gyepszegélyvágók. Ezek sajátossága, hogy már a tervezéskor, a beépített anyagok összeválogatásakor meghatározták, hogy milyen munkára valók. Azt, hogy milyen vastag fát, ágat, vagy éppen hajtást képesek elvágni. Ha ennél nagyobb munkára fogjuk ezeket, akkor általában a legrosszabb pillanatban beragadnak, megszorulnak, elgörbülnek, leégnek.

A jövő héten a nyári gyepápolásról írunk.

A feladathoz érdemes választani a legmegfelelőbb kerti gépet
A feladathoz érdemes választani a legmegfelelőbb kerti gépet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.