Enyhülhet a hitelválság az élelmiszeriparban

Rossz év áll a hazai élelmiszergyártás mögött, s az idei sem ígér sok jót, mert a cégek folyó kiadásaikhoz nem jutnak hitelhez. A júniustól induló MFB-garanciaprogram a vállalatok egy részén segíthet.

Fennállása óta első alkalommal bankgarancia programot indít június 1-jén a Magyar Fejlesztési Bank az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások éven túli forgóeszközhitel lehetőségeinek bővítésére. A garanciáért a keretösszeg kimerüléséig, illetve 2011 végéig lehet jelentkezni. Aladics Sándor vezérigazgató-helyettes a Népszabadságnak elmondta: a program a forráshiánnyal küszködő hús-, baromfi-, burgonya-, gyümölcs és zöldségfeldolgozók, tejtermék-, malomipari termék-, kenyér és pékáru gyártásával, valamint szőlőbor-előállítással foglalkozó vállalkozások hitelhez jutását segíti.

A bank felmérése szerint a programban részt vevő ágazati körnek 37-40 milliárd forint hitelre lenne szüksége, ezért 30 milliárdos bankgarancia-programot hirdetnek meg. A 80 százalékos garanciavállalás mellett - amely mögött 90 százalékos állami kezesség áll - így 37,5 milliárd forint forgóeszközhitel felvétele válik lehetővé, ami sokat javíthat a cégek likviditási helyzetén. A programban részt vevő vállalatok körét a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az MFB-vel közösen állította össze, és ezt a kormány jóváhagyta.

Aladics Sándor azt is elmondta, hogy a kormány álláspontja szerint a 90 százalékos állami kezességgel megerősített bankgarancia arra ösztönzi a kereskedelmi bankokat, hogy hitelnyújtással erősítsék az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások működőképességét, hozzájáruljanak versenyképességük fokozásához, valamint a munkahelyek megőrzéséhez.

A legfeljebb öt évre felvehető, vállalatonként maximum 2,5 milliárd forint hitel 80 százalékára, azaz legfeljebb kétmilliárd forintra vállalnak garanciát a kereskedelmi bankok. A bankgarancia mértéke minimum 200 millió forint, tehát ez a lehetőség inkább a nagyobb vállalkozásoknak nyújt hatékony segítséget. A bankgaranciával fedezett hitelből - a vállalkozások a termeléshez szükséges eszközök megvásárlásán kívül - a vállalkozás fenntartáshoz szükséges költségeket is kifizethetik, így például az elmaradt rezsit vagy a munkabéreket.

A forgóeszközhitelek iránti kérelmeket a kereskedelmi bankokhoz kell benyújtani, a garanciakérelmet pedig a bankok pozitív döntését követően közvetlenül az MFB Zrt. hitelezési igazgatóságára kell eljuttatni. Az MFB tehát csak bankgaranciát nyújt, a hitelt a kereskedelmi bankok adják. Ha a hitelező bank elfogadta az ügyfél kérelmét, az MFB legfeljebb 30 napig tartó, gyorsított eljárással dönt a garancia megítéléséről. A garancia díja az ügyfél kockázatától és garanciához biztosított fedezetektől függően 0,5-6,3 százalék lehet, de 1-2 százalékos éves díjjal számolnak.

Rossz évet zárt az élelmiszeripar

Éder Tamás az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke, a szervezet csütörtöki közgyűlésén beszámolt arról, hogy alig termeltek nyereséget, és veszteséges volt a tej-, a hús-, a baromfi-, a cukorágazat, valamint a készétel-, a sör-, a jégkrém- és az üdítőipar. Viszont eredményesen zárta az elmúlt évet a bor-, szesz-, dohány-, malom- és sütőipar, valamint az édességipar, és a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás.

Az eredménytelenség okát a hátrányos makrogazdasági környezetben, a nem vállalkozásbarát szabályozásban, szervezeti, termékszerkezeti problémákban jelölte meg. Ezenkívül drágák a külső források, és egyes területeken leálltak a beruházások. Jövőre már bővülhet a kedvezményes áfa alá tartozó élelmiszer-ipari termékek köre, 2009-ben azonban a pénzügyi keretek nem tették lehetővé a termékkör kiszélesítését - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, mert a feldolgozók szerint túlságosan szűken állították össze a 18 százalékos áfakörbe tartozó termékek listáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.