Többlet helyett hiány a második fél évben

A frissített makropálya miatt az államháztartás idei gazdálkodását is újra kellett tervezni. A hiány a korábban tervezett 2,9-ről 3,9 százalékra emelkedett, elsősorban a válság okán apadó bevételek miatt, de a kiadásokat is visszavágták 400 milliárd forinttal.

A pénzügyi tárca tegnap nyilvánosságra hozott adatai szerint az eredeti (tavaly elfogadott) előirányzathoz képest mind a lakosságtól, mind a vállalkozásoktól közvetlenül, valamint a fogyasztásból származó bevételek is a korábban tervezett alatt maradnak.

Ez különösen utóbbi adócsoport esetében érdekes, mivel júliusban a legtöbb termék és szolgáltatás áfakulcsa 20-ról 25 százalékra emelkedik. Nőhetnek ellenben a kamatbevételek.

A hiány éven belüli lefutása egyenlőtlen: az első fél év végére halmozódik fel 844 milliárd forint deficit, majd a másodikban további 150 milliárd rakódik rá, így jön ki a megemelt, 994 milliárdos hiány. A korábbi tervekhez képest ez reálisabb pálya (hiszen akkor 155 milliárdos többletet kellett volna elérni), ám teljesítéséhez feszes gazdálkodásra lesz szükség. Tavaly a második hat hónapban 185 milliárddal emelkedett a deficit.

A tárca tegnapi tájékoztatóján Katona Tamás hangsúlyozta, hogy "kellően konzervatív" prognózist készítettek. Az államtitkár szerint az államadósság GDP-arányos mértéke várhatóan 2010-ben éri a csúcsot, ezt követően kezdhet el csökkenni. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy a bruttó és a nettó adósságállomány között a szokásosnál nagyobb az eltérés, amit a lehívott, de fel nem használt IMF-hitellel, illetve a gyenge forintárfolyammal magyarázott.

Nem a remélt ütemben érkezett az első negyedévben a cégautóadó a költségvetési számlára, a tegnap közölt adat szerint az adóalanyok összesen 3,8 milliárd forintot fizettek be az áprilisi határidőig. Az év egészére 27 milliárd forint bevételt tervezett a Pénzügyminisztérium - a mostani tempó mellet jó, ha 21 milliárd összejön. Az első negyedév nem volt teljes, az adózóknak csak februártól kellett figyelembe venniük a cégautóadóra vonatkozó jogszabályokat. Szakértők szerint sokan valószínűleg nincsenek tisztában azzal, hogy adót kellett volna fizetniük. Mások abban a hiszemben nem fizették be az adót, hogy ez rejtve marad az adóhatóság előtt. Akár így, akár úgy, egy új adónem debütálásának évében általában nagyobb a - szándékos vagy jóhiszemű - tévedések aránya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.