Júliusban csökkenhetne a gázár

Júliustól az áfaemelés ellenére bizonyosan nem nő a gáz ára. Az, hogy csökken-e, a kormány megegyezési hajlandóságán múlik: ha megállapodik az E.ON-nal, akkor csak az áfaemelést kompenzálnák, ha viszont makacsnak bizonyul, ténylegesen mérséklődhet az ár. Nem mellékesen az EP-választás előtt kell meghozni a döntést.

Csak az áfa ötszázalékos emelkedését ellensúlyozza a nettó lakossági gázár júliusi csökkentése, vagyis a bruttó ár nem változik. Szakértői berkekben most ezt tartják a legvalószínűbb forgatókönyvnek. Szerintük ennél nagyobb mértékben is lehetne csökkenteni az árat: a nemzetközi olajár tavaly év közepi zuhanása máig nem jelent meg a magyar gázszámlákban. Ráadásul a forint is erősödött, ami elvileg azonnali költségcsökkenést jelent a gázt dollárért vásárló hazai nagykereskedőnek, az E.ON-nak. A kormány azonban inkább a fűtési szezon előtt, azaz október 1-jén vágna nagyobbat - egyes számítások szerint akár 20 százalékot is - a lakosság gázárán. Az egyeztetések tapasztalataink szerint szokásos módon egyre intenzívebbek a kormány, a Magyar Energia Hivatal (MEH) és az energiacégek között: a júliustól érvényes tarifát június 1-jéig ki kell hirdetni.

Ahhoz, hogy júliustól ténylegesen is csökkenjen a gázár, mindöszsze annyi kell, hogy a kormány ne tudjon vagy akarjon megállapodni az E.ON-nal egy korábbi ígéretének teljesítéséről. A kormány ugyanis még az előző ciklus során titokban abban egyezett meg az E.ON-cég Mol-irányítású elődjével, hogy kisebb mértékben emeli a gáz árát, és a cégnél így keletkezett kiesést később, a kelleténél magasabb gázáremeléssel pótolja.

Az ígéretnek inkább az első fele teljesült. Tavaly év végén aztán a kormány semmisnek mondta ki az E.ON által még fennállónak vélt tartozást, ám ezután mégis belement, hogy tárgyaljon a gázszolgáltató céggel a rendezésről. Dűlőre azonban máig nem jutottak - bár szakértők abból, hogy a nemzetközi árzuhanás a magyar árakban még mindig nem jelent meg, arra következtetnek, hogy a háttérben mégis megindulhatott a törlesztés az E.ON felé. (Ezt a feltételezést az E.ON határozottan cáfolja.) A tárgyalásoknak határidőt szab, hogy júliustól nemcsak új gázárat, hanem egy teljesen új gázárképzési rendszert is rögzíteni kell. Ebben vissza lehetne állítani az importár-korrekciós tételt.

Szakértők szerint ha az importárkorrekció júliustól újra költségelemként rakódik a gázárra, akkor lehet "csak" az áfa ötszázalékos mértékével csökkenteni a nettó árat, amivel tehát a végső tarifa nem változna. Ha tehát a kormány és az E.ON nem tud megegyezni, a gázár néhány százalékos mérséklésére is lehetőség nyílna. Nem elhanyagolható szempont, hogy a tarifáról az európai parlamenti választások előtt néhány nappal kell dönteni - márpedig a politikai megfontolások eddig is sokszor befolyásolták az árak alakulását.

Egy dologban egyezik meg minden forrásunk: júliustól az áfaemelést a fogyasztók bizonyosan nem fogják megérezni a gáztarifán.

Kinyíltak a pénzcsapok is
Hajdúszoboszlói gáztároló
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.