Krimi lett az Emfesz eladásából

Egyelőre krimibe illő fordulatokkal sem volt képes visszaszerezni magának a tudta és akarata ellenére eladott Emfesz Kft.-t a cég eddigi tulajdonosa. A szerződést az eladó részéről a kft. ügyvezetője, a vevőéről pedig az ügyvezető-helyettes írta alá. A magyar gázellátás negyedéről bíróság dönthet.

Ellentét körvonalazódik a hazai gázpiac negyedét képviselő Emfesz-t eddig közvetve tulajdonló ukrán Dmitro Firtas, és a cég ügyvezetője, Góczi István között. Az Emfesz-t Góczi a tulajdonos nevében, ám annak tudta nélkül eladta egy olyan cégnek, amelynek képviselője saját helyettese az Emfesz-nél.

A bonyolult ügyben Dmitro Firtast Magyarországon az a Knopp András képviseli, aki a '80-as években az MSZMP egyik vezetője, kulturális miniszterhelyettes volt, a rendszerváltás óta pedig a nemzetközi üzleti életben tevékenykedik. Öt évvel ezelőttig Ukrajnában az olcsó közép-ázsiai gázt Európa számára az általa vezetett Eural Trans Gas (ETG) nevű magyar cég adta el, az orosz Gazprom jóváhagyásával.

Öt éve az ETG helyére lépett a svájci bejegyzésű, az orosz-ukrán gázvitában is szereplő RosUkrEnergo. Noha a váltással az ETG elesett az üzlettől, Knopp András az új felállás létrehozásában is segédkezett. Az ukrán milliárdos, Dmitro Firtas a Gazprom mellett áttételesen 50 százalékban a RosUkrEnergo részvényese lett. Emellett pedig közvetve százszázalékos tulajdonosává vált a RosUkrEnergo olcsó gázát Magyarországon eladó Emfesz Kft.-nek. A jó viszonyra jellemző, hogy az Emfesz, illetve a Global Energy Mining and Mineralsra (GEMM) átkeresztelt ETG jól megfért egymás mellett a Szabadság téri Bank Center 9., illetve 10. emeletén.

Az Emfesz 2004-ben került a Firtas cégcsoportjához tartozó, ciprusi Mabofi tulajdonába.
Az ügylet levezénylésére, az Emfesz irányítására Góczi Istvánt, az ETG akkori kereskedelmi igazgatóját választották ki. A Mabofi ekkor engedélyt adott Góczinak, hogy "adásvételekben" a Mabofi képviselőjeként járjon el. Bár ezt az akkori ügyletre adták ki, a bizalmi viszonyra tekintettel nem vonták vissza. A papír máig nem is került elő: a Mabofi nevében a cégbíróság előtt mindig annak ciprusi ügyvezetője írt alá.

A Mabofi közvetlen tulajdonosa a brit Virgin-szigeteken bejegyzett Group DF Ltd. A befektetések csúcsán lévő cég elnök-tulajdonosa Dmitro Firtas. A Group DF 2007-es igazgatósági határozata szerint bármely cégüket csak a Group DF felügyelőbizottságának előzetes hozzájárulásával lehet eladni. Ezt a Group DF-igazgatók, így Góczi és Knopp is ellátták kézjegyükkel.

Az új gázkereskedelmi felállás - amely a tulajdonosoknak évi több százmillió dollár hasznot hajtott - most szenvedett csak törést: Julija Timosenko ukrán miniszterelnök követelésére Vlagyimir Putyin orosz kormányfő belement a RosUkrEnergo kiiktatásába. Annak kapcsán, hogy akkor az Emfesz honnan kap majd gázt, Góczi István eddig folyamatban lévő tárgyalásokra hivatkozott. Kiderült: a Gazprom szeretné kivásárolni az Emfesz-t. Mindmáig azonban nem sikerült megállapodniuk Firtassal. Így az ukrán rendszerirányító április 27-én - nyilván Gazprom-sarkallásra - az Emfesz menynyiségével lejjebb csavarta a Magyarországra irányuló gázcsapot. Április 28-án az Emfesz bejelentette, hogy Ukrajnából a RosUkrEnergo helyett már a svájci RosGastól veszi a gázt.
A RosGast a Gazprom "üzleti érdekkörébe tartozóként" mutatták be, amit a Gazprom-központ aznap dörgedelmesen cáfolt.

Knopp András - aki ma már alapvetően Bécsben tevékenykedik - május elsején születésnapja alkalmából látogatta meg Firtast a Monaco és Nizza közötti Saint-Jean-Cap-Ferrat-félszigeten lévő házában. Firtas megkérte: mivel nem ismeri a RosGast, Góczit pedig nem tudja elérni, Knopp Budapesten vizsgálódjon. Mivel Knopp sem tudta elérni Góczit, már azon aggódtak, esetleg történt vele valami. Május 5-én a Mabofi részéről tájékoztatták, hogy a helyzetre tekintettel Góczi helyett őt nevezik ki az Emfesz ügyvezetőjének. (A nap fordulatairól lásd külön írásainkat itt>>> és itt>>>.)

Másnap reggel Gazda Tamás, az Emfesz üzletfejlesztési igazgatója a GEMM irodájában - legnagyobb megrökönyödésükére - arról tájékoztatta, hogy a cégbíróság a Mabofi helyett a svájci RosGast jegyezte be tulajdonosként, április 28-i adásvétellel. Mivel sem Dmitro Firtas, sem más jogosult nem tudott az ügyletről, kíváncsiak voltak, a cégbíróság mi alapján jegyezte be az általuk csalárdnak tartott adásvételt. Kiderült, hogy Góczi a 2004-es engedéllyel lépett fel a Mabofi képviselőjeként. A vevő részéről pedig Gazda Tamás, a RosGas "igazgatója", egyben Góczi emfesz-béli helyettese írt alá.

Adásvételi szerződést lapunk sem talált a cégbíróságon, de mint megtudtuk, ilyet nem is kötelező leadni. Egy dokumentumban Gazda a RosGas pecsétjével bejelenti a vásárlást, amit "ügyvezetőként", pecsét nélkül Góczi István is ellátott kézjegyével. E szerint Góczi az Emfesz ügyvezetője és a Mabofi képviselője. Csatolták a Magyar Energia Hivatal (MEH) egy nap alatt kiadott engedélyét is. David Brown, a Mabofi igazgatója már közzétette: mivel az általuk csalárdnak minősített eladáshoz állami hivatalok is hozzájárultak, bíróságon keresnek jogorvoslatot.

A jogvégzett Gazda Tamás a RosGas képviselőjeként lapunknak semmiről nem kívánt nyilatkozni. Emfesz-vezetőként elmondta: azért vállalt néhány hete igazgatói tisztséget a RosGasban, hogy előkészítse a cég beszállítóvá válását.

Knoppék büntetőfeljelentést is tettek, hűtlen kezelés gyanújával. Megdöbbentőnek tartják, hogy a hatóságok sebtiben bejegyzik egy ekkora cég adásvételét úgy, hogy arról a tulajdonos nem tud.

Szurgutnyeftyegaz: rossz, RosGas: jó

A Magyar Energia Hivatal (MEH) engedélyében további 45 napot ad a RosGasnak arra, hogy bemutassa teljes tulajdonosi szerkezetét, illetve tulajdonosát részletesen. Emlékezetes: a MEH a Mol 21 százalékát a tőzsdén felvásárló orosz Szurgutnyeftyegaznak a minap azért nem adta ki ezt a papírt, mert a vevő nem tárta fel tulajdonosi szerkezetét.

Horváth J. Ferenc, a MEH elnöke lapunknak leszögezte: a két döntés nem mond ellent egymásnak. Indokolása szerint a Mol Magyarország központi gázcégeként, a nagynyomású gázvezetékrendszer tulajdonosaként és irányítójaként kiemelt figyelmet érdemel, míg az Emfesz "egy a 31 kereskedelmi engedélyesből".

Ráadásul az Emfesz nyilatkozott arról, hogy gázbeszerzése folyamatosan megoldott. Abban a nem várt esetben, ha ez meginogna, folyamatos ellátás mellett bármely kereskedő a helyére lépne - hangsúlyozta. Ráadásul - mint megfogalmazásukból is kitűnik - a kérelmezők a RosGas közvetlen tulajdonosát megnevezték, ami nem mondható el a Szurgutnyeftyegazról - szögezte le Horváth J. Ferenc. A Fővárosi Cégbíróságnál a folyamatban lévő perre tekintettel nem kívántak nyilatkozni.

Knopp András - Meglepődtek a hatóság gyorsaságán
Knopp András - Meglepődtek a hatóság gyorsaságán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.