Az utolsó szeletet is levágják a Herzről

Felszámolást kezdeményeztek az egyik legrégebbi honi élelmiszer-ipari cég, a Herz Szalámigyár Zrt. ellen. A vállalat nem tudott megegyezni finanszírozó bankjával, így immár a bíróságon múlik, mikor kezdődik meg az eljárás.

Drámai napok zajlanak a hazai élelmiszeripar legnevesebb vállalatainál. A Gyulai Húskombinát Zrt.-nél a cég működésének finanszírozási gondjai miatt kizárólag a piacvezető márkák gyártására koncentrálnak, a többit lényegében leveszik a palettáról, míg a Herz Szalámigyár Zrt.-nél mára ennél is jóval súlyosabbá vált a helyzet. Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a több mint 120 éves múlttal rendelkező cég termelése és működése finanszírozási problémák miatt az elmúlt hetekben ellehetetlenült, majd a napokban felszámolási eljárást kezdeményeztek a cég ellen.

A Herz egyik beszállítója adta be a kérelmet, úgy tudjuk, egy körülbelül kétmillió forintos, ki nem fizetett számla miatt. Nagy Endre, a társaság vezérigazgatója lapunknak elmondta, hogy valóban érkezett egy felszámolási kérelem, és ma lejár a 15 napos fellebbezési határidő. Ez ellen - a folyamatban lévő finanszírozási tárgyalások miatt - fellebbezést nem nyújtottak be, így ettől kezdve csak a bíróságon múlik, mikor kezdődik meg a felszámolási folyamat. Információink szerint a Mátra Holding személyében már a felszámolót is kijelölték, ezt az értesülésünket azonban a cég első embere nem kívánta kommentálni.

Nagy Endre kifejtette: a napokban megélénkült a tárgyalás az élelmiszer-ipari társaság és egyetlen hitelezője, a CIB Bank vezetése között. Ezeken rendre el is hangzott, hogy a pénzintézet szeretné elkerülni a felszámolást, ám a működéshez szükséges pénzügyi forrásokat ennek ellenére továbbra sem biztosítják. Még múlt vasárnap is tárgyaltak, ekkor változatlanul olyan finanszírozási csomagról volt szó, amelynek feltételeit a Herz - Nagy Endre szerint - már négy hónapja teljesítette, vagyis a CIB-nél már akkor dönthettek volna róla. A Herz az eddigieknél több biztosítékot nem képes adni, hiszen a vagyona feletti zálogjog már így is a bankot illeti - állítja a vezérigazgató.

Miután a további működést biztosító források folyósításáról a hitelintézettel tegnap délutánig nem sikerült megegyezni, a felszámolási eljárás elleni fellebbezés is irracionális döntéssé vált. A fellebbezést kizárólag akkor lett volna értelme benyújtani a bírósághoz, ha tegnap valamilyen írásos nyilatkozatot, ígéretet kapnak a CIB-től. A bank azonban - állítása szerint - az utolsó pillanatig nem tett semmilyen kötelező érvényű ajánlatot, amely lehetővé tette volna a vállalat megmentését.

Bizalmukat az is gyengíti, hogy a vezérigazgató állítása szerint a Herz vevőinél a bank azt próbálja elérni: elkülönített számlára fizessék be a szalámigyár járandóságát. Eközben egy 66 millió forintos Apeh-végrehajtás is indult az élelmiszer-ipari vállalattal szemben. Ez a szállításokból érkező bevételeknek köszönhetően azonban mára 37 millió forintra csökkent.

A vállalat vezetése sok reményt most már azon 30 milliárd forintos állami hitelcsomaghoz sem fűz, amelyet kifejezetten a nehéz helyzetben lévő élelmiszer-ipari vállalatok megsegítésére szánnak. (A Gyulai Húskombinát támogatásáról hamarosan dönt a munkaügyi tárca.) - Nekünk minden perc számít. Ha a bankkal sikerülne megegyezni, akkor lenne esélyünk ebből a keretből pénzhez jutni - mondta a vezérigazgató. A Herz számára már az is késő lehet, ha a héten igényelhetővé válna a hitel, nemhogy május végén, amiről a hírek szólnak.

Már az áram- és a gázszolgáltató is bejelentette, hogy megszüntetik a szolgáltatást a ki nem fizetett számlák miatt
Már az áram- és a gázszolgáltató is bejelentette, hogy megszüntetik a szolgáltatást a ki nem fizetett számlák miatt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.