Nagyobb hiány, nagyobb visszaesés - az IMF rábólintott

Magyarország lehívhatja a Nemzetközi Valutaalap 12,3 milliárd eurós készenléti hitelkeretének harmadik, 1,43 milliárd eurós részét - ezt javasolják majd a Budapesten ellenőrzéseket és tárgyalásokat folytató szakértők döntéshozó testületeiknek. A hitel felhasználási feltételeit is aktualizálták.

Elégedetten nyilatkoztak az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői a kormány által kilátásba helyezett intézkedésekről, amelyekkel stabilizálható a pénzügyi rendszer, és tartósan fejlődési pályára lehet állítani a magyar gazdaságot. A tárgyalásokon elfogadták a kormány által a nemzetközi gazdasági helyzet tükrében korrigált idei költségvetési hiányt, amelynek mértéke a korábbi 2,9 százalékról 3,9 százalékra módosul. Jövőre minimálisan csökkenő, 3,8 százalékos hiánnyal számolnak. Oszkó Péter pénzügyminiszter sajtótájékoztatón elmondta: a GDP-arányos költségvetési hiány 2011-ben csökken a maastrichti követelményként megszabott három százalék alá. Az inflációs cél erre az évre 4,5 százalék.

Oszkó Péter és Simor András - Néhány tételt kipipáltak az MNB kívánságlistájáról
Oszkó Péter és Simor András - Néhány tételt kipipáltak az MNB kívánságlistájáról

- Kedvezőtlenül változott a gazdasági környezet, ezért prognózisunk is pesszimistább - ismerte el a pénzügyminiszter. Az átírt forgatókönyv 2009-re 6,7 százalékos, 2010-re pedig 0,9 százalékos GDP-visszaeséssel számol. Lefelé módosították a külkereskedelmi mutatókat is: e szerint az exportban 15, az importban 16-17 százalékos csökkenés várható erre az évre. A Bajnai-kormány intézkedései az idén 400 milliárd, jövőre pedig a GDP 3,8 százalékának megfelelő, 900 milliárd forint megtakarítást hoznak a központi költségvetésnek.

A korrigált mutatók és a kormány által felvázolt reformintézkedések megalapozottak, a fiskális és a pénzügyi stabilitás irányába hatnak, s hosszú távon fenntartható fejlődési pályára állítják az országot - James Morsink, a Nemzetközi Valutaalap magyarországi delegációvezetője és az Európai Bizottságot képviselő Elena Flores egyaránt ezt tapasztalta. Ennek alapján döntéshozó testületeiknek elfogadásra ajánlják a valutaalap 12,3 milliárd eurós hitelkeretének harmadik, 1,43 milliárd eurós részletének lehívását. A pénzt várhatóan június második felében kaphatjuk meg.

A tárgyalásokon részt vevő Simor András jegybankelnök elmondta: az MNB által évek óta szorgalmazott intézkedések bevezetésére kerül sor - közülük az aktivitási ráta, a foglalkoztatottság jelentős javulását célzó lépéseket emelte ki. Örvendetes, hogy a költségvetési kiadások csökkentése nem ad hoc megszorításokból áll össze, hanem hosszú távú, meggondolt lépéseket tartalmaz, amelyek révén felgyorsulhat a gazdaság fejlődése, és hosszabb távon adósságrátánk is csökkenhet - hangsúlyozta a jegybankelnök.

Az infláció idei és jövő évi megugrása egyedi adóintézkedésekre lesz visszavezethető - jegyezte meg Simor, megemlítve, hogy az árfolyamnak is kiemelt szerepe van az infláció alakulásában. A tárgyalásokon az adóváltozásoktól megszűrt infláció alakulását vették alapul. Ami a pénzügyi stabilitást illeti, az már az első negyedév után látszik, hogy a bankrendszer jövedelmezősége jelentősen mérséklődik, viszont a pénzintézetek likviditási helyzete stabil, a külföldi anyabankok kisegítik leányaikat. A tőkésítettség is megfelelő szintű, de a nemzetközi trendekkel összhangban erősíteni kell a pénzügyi szektor felügyeletét - tette hozzá a jegybankelnök.

Elena Flores szerint Brüsszelben úgy látják, a magyar kormány jelentős erőfeszítéseket tesz a válság kezelésére. Az elengedhetetlen intézkedések megtörténtek, és a kormány ígéretet tett: ha a gazdasági helyzet megváltozik, kész a szükséges kiegészítő intézkedésekre. A bizottság árgus szemmel figyeli a magyar költségvetési hiány alakulását, s Flores utalt arra, hogy Magyarország ellen - számos más EU-tagállammal együtt - túlzottdeficit-eljárás van folyamatban, azaz a hiány meghaladja az ominózus, engedélyezett három százalékot.

James Morsink a bankszektor stabilitásának fontosságát emelte ki. A kormány megadta a szükséges támogatást a hitelezés beindulásához azzal, hogy biztonsági hálót szőtt a hitelintézetek köré, vagyis közvetlen forrásokkal járul hozzá megerősítésükhöz.

Morsink hozzátette: nálunk szerencsére nem alakult ki ingatlanbuborék, emiatt könnyebb lesz helyrebillenteni a bankszektort, megőrizni nyereségességét. Helyeselte a bankok közvetlen ellenőrzését és a felügyelet megerősítését. Erre is alapozva a magyar gazdaság megerősödve jöhet ki a válságból - vélekedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.