Affér a Szabadság téren

Góczi István, a Szabadság téri Bank Center 9. emeletén székelő Emfesz Kft. ügyvezetője május 5-én késő délután gyalogolt le az irodaház alatti mélygarázsba. Kocsijánál két úr várta. Amikor meglátta őket, a kijárat irányába gyorsította lépteit. A két úr követte, közben telefonáltak.

Góczi segítséget kért a garázs portásaitól, amit feltehetőleg azért nem kapott meg, mert a felfelé gyaloglókat korábban sokszor láthatták már együtt. A Szabadság téren aztán "szapora léptű" kergetőzés vette kezdetét. Az ügyvezető egyszer csak hátrakiáltott: ne közelítsenek, mert fegyver van nála. Valójában nem volt. Góczi ezután a rendőrökhöz szaladt, de az őt követők eltűntek, így nem lett feljelentés.

Emfesz Kft. ukrán hátterű társaság gázszolgáltatás Góczi István ügyvezető igazgató
Emfesz Kft. ukrán hátterű társaság gázszolgáltatás Góczi István ügyvezető igazgató

Pedig az urak nem akartak semmi rosszat. A 10. emeleti irodájában tartózkodó Knopp András, az Emfesz-t tulajdonló Dmitro Firtas megbízottja azért kérte őket erre, mert több napja nem tudta elérni Góczit. Legalább így próbált meggyőződni arról, hogy jól van, illetve megkérni, hogy hívja fel. Góczi a Szabadság térről tárcsázta Knoppot. Oroszul annyit mondott neki, repül Moszkvába, és tisztázza a helyzetet az orosz titkosszolgálattal. Majd letette a telefont, és valóban elrepült Moszkvába.

Ez csak egyetlen epizódja a Szabadság téri Bank Center május 5-i délutánjának. Mivel nem tudták elérni Góczit, Knopp András már délután bírta a tulajdonosok szóbeli megbízását, hogy vegye át az Emfesz ügyvezetői posztját. Így a rendőrség terrorelhárító szolgálatának néhány volt alkalmazottjával - akik sokszor védik Magyarországon Firtast - lement a tizedikről a 9.-re, főképp, hogy az Emfesz gáz- és pénzforgalmát irányító szervereket biztonságba helyezze. Arról, hogy a 9.-en mi történt, némileg eltérnek az emlékek. Mindenesetre egyetlen vezető munkatársat, így Góczit sem lelték, így - az Emfesz-dolgozókkal együtt - távoztak.

Másnapig Knopp két megbízottja a bejáratnál biztosította a helyszínt. Góczi István közben egy másik kijáraton át távozva igyekezett a kocsijához: onnan már ismerjük a történéseket. Este az ajtónál állók Gazda Tamást, az Emfesz munkatársát nem engedték be, aki ezt felpanaszolva másnapi tisztázást ígért. És valóban: reggel fél nyolckor annak hatósági dokumentumait mutatta be Knoppék irodájában, hogy új tulajdonos van, amelyet a papírokon ő képvisel. Így Knoppék ellenkező hatósági döntésig nem kívánnak eljárni az Emfesz irodájában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.