Válság ellen gyorsít az EBRD

Példátlan gazdasági válság közepette üléseznek az EBRD kormányzói. A legpesszimistább forgatókönyvet viszont sikerült elkerülni, sőt a bank elnöke már látni véli a válság végének kezdetét.

Pénteken a takarékosság jegyében a bank londoni City-beli székházában kezdődött meg az 1991-ben alapított Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank éves közgyűlése. A kifejezetten kelet-közép-európai befektetésekre létrehozott pénzintézet tanácskozásán a 61 tagország közül 51 küldte el kormányzóját vagy annak helyettesét, és a résztvevők listáján 25 miniszter neve szerepel.

A kormányzók előtt tartott megnyitóbeszédében Thomas Mirow elnök azt mondta: 2008 utolsó negyedében a világméretű hitelválságnak addig ellenállt célországok jelentős része áldozatul esett a piaci zűrzavarnak, és most súlyos recesszióval küszködik. Mirow azt reméli, hogy az idei mélypont után jövőre elindulhat a lassú fellendülés. A bank legfrissebb előrejelzése szerint 2009-ben a 30 célországban átlagosan 5,2 százalékkal lesz alacsonyabb a GDP, mint 2008-ban volt. A bankelnök szerint a húszéves átalakulás vívmánya, hogy minden gazdasági és társadalmi feszültség ellenére nem dőltek be bankok, nem omlottak össze ellenőrizhetetlenül a nemzeti valuták, nem vontak vissza reformokat, nem forog veszélyben a demokrácia.

Az EBRD történelme során első ízben volt veszteséges. A 602 millió eurós deficit nagyrészt a tulajdonában lévő tőkerészesedések átértékelődésével magyarázható, ám számítani kell arra is, hogy egyes partnerek nem lesznek képesek viszszafizetni felvett kölcsöneiket. Miközben a kereskedelmi banki finanszírozás akadozik, az EBRD első negyedévi teljesítménye 60 százalékkal volt magasabb, mint az előző év megfelelő időszakában. A közgyűlés napjáig kétmilliárd euró értékben írtak alá befektetési kötelezettségvállalásokat.

Az EBRD kötelességének tekinti, hogy működési területén a külső tőkétől való függés csökkentése érdekében erősítse a helyi pénzügyi rendszereket. A bank a válságmenedzselésen kívül arra is gondol, hogyan lehet az átalakuló gazdaságokat felkészíteni újabb krízisek elkerülésére. Ezt a célt szolgálják többek között az energiahatékonyságba és a megújuló energiába való befektetések.

Ma a bank elnökének a kormányzók zártkörű tanácskozását ismertető tájékoztatóján derül majd ki, hogyan fogadták a részvényesek a tőkeemelés lehetőségét. Mirow "erősnek" minősítette az EBRD alaptőkéjét, hozzátéve: tartósan növekvő aktivitás esetén felmerül a tőkemegfelelési képesség kérdése. Erről a bank 2011-2015 közötti középtávú stratégiájának kialakításáról rövidesen kezdődő igazgatósági konzultációk keretében kell beszélni. Döntést az egy év múlva kezdődő zágrábi éves közgyűlés hozhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.