Előremenekülne a BorsodChem

A gazdasági válság miatt a hazai vegyipar meghatározó szereplője, a BorsodChem nehéz helyzetbe került. A cég tárgyalásokba kezdett a kormánnyal a csoportos létszámleépítés elkerüléséről, a beszállítókkal pedig új fizetési feltételekről. Wolfgang Büchele vezérigazgató szerint ha sikerül túlélni a válságot, akkor európai gyártási központtá fejleszthetik a céget.

- Az 550 fős tervezett csoportos létszámleépítés elkerülése érdekében még év elején tárgyalásokat kezdtek, igaz, még egy másik kabinettel. Azóta felállt egy új kormány. Mi történt azóta?

- A Bajnai-kabinet felállását követően hamar ki tudtuk alakítani a kapcsolatot az új kormánnyal, olyannyira, hogy számos kérdésben most már a véglegesítésről tárgyalunk. Úgy gondolom, a megegyezés az eredeti, június 30-ai időpontra megszületik. Egyelőre semmi sem utal arra, hogy az új kormány ne tartaná azokat a megállapodásokat, amelyeket még az elődjével kötöttünk. Ráadásul az év eleje óta számos magyar politikus kinyilvánította, hogy kiemelten fontos a hazai gazdasági szereplők támogatása. A BorsodChem pedig nagyon fontos magyar vállalkozás. A megállapodás, amely nyilvánvalóan segít minket abban, hogy átlendüljünk a nemzetközi krízis okozta problémákon, Magyarországnak is hosszú távú érdeke.

- A megegyezés tehát hosszú távon is rendezheti a BorsodChem helyzetét. Ám a legfrissebb hírek szerint rövid távon is akadnak gondok, hiszen az egyik MDI-üzemet bezárták. Milyen terveik vannak a részleggel és az ott dolgozókkal?

- A BC úgy döntött, hogy a pénzügyi folyamatok optimalizálása érdekében - amit egyébként minden vegyipari cég, az ázsiaiaktól kezdve a Bayer vagy a BASF is megtett - a két MDI-üzeme közül az egyiket leállítja. Ha több részleg ugyanazt a terméket állítja elő viszonylag alacsony kapacitással, akkor sokkal kifizetődőbb megoldás az egyik leállítása és a másik intenzívebb működtetése. A leállított gyárat most készenléti állapotban tartjuk. Azonnal beindítható, ha a piaci folyamatok szükségessé tennék, illetve akkor is, ha a másikkal valamilyen műszaki gond adódna. A vevőink kiszolgálása tehát folyamatos. Az alkalmazottak karbantartási, fenntartási feladatokkal vannak megbízva. Minderről a szakszervezeteket is tájékoztattuk. Hosszú távon viszont mindenképpen újraindítjuk az üzemet, ha a piac magához tér, és megélénkül a kereslet.

- Mit kívánnak tenni a tulajdonosok, ők hogyan próbálják a nehézségeken átlendíteni a vállalatot?

- A tulajdonosokkal lényegében napi kapcsolatban vagyunk, és nyugodtan mondhatom: támogatják elképzeléseinket. Ez pedig a BorsodChem újrastrukturálására vonatkozik, mivel nem a válság következményeként kezdünk bele egy egyszerű kiadáscsökkentési programba, újratervezzük és újraépítjük a céget. A szervezet, a vállalati kultúra átalakítása révén európai vállalattá formáljuk a BC-t. Ez nagyon fontos számunkra, mivel nemcsak Magyarország, hanem egész Európa a piacunknak számít. Ez azt jelenti, hogy ugyan Magyarországon van a termelési bázis, és itt vannak a munkahelyek, de európaiként újrapozícionáljuk magunkat, hogy ebből az átalakításból hosszú távú előnyünk származzon, ha vége lesz a válságnak.

- Ez szép elképzelés, de én elsősorban a mintegy egymilliárd eurós hitelállomány kezelésére gondoltam...

- Körülbelül 900 millió eurós hitelállományunk van, erről megbeszéléseket kezdtünk a hitelezőinkkel, beszámoltunk a BorsodChem pénzügyi helyzetéről. Tárgyalunk a bankokkal, de nem tettünk formális ajánlatot arra, hogyan kellene a hitelkötelezettségeinket átütemezni, megváltoztatni.

- Egyes hírek szerint akadnak fizetési nehézségeik is, vannak beszállítóik, akik a pénzükre várnak. Mi igaz ebből?

- Ezt a történetet máshonnan kell megközelíteni, mint az előzőeket. Először is a BorsodChem a krízis hatására felfüggesztette a beruházási, fejlesztési programját. E mögött egy nagyon egyszerű ok húzódik meg: nem tudjuk, hogy mikor lesz szükség a termelés növelésére. Ilyen helyzetben közgazdaságilag nem logikus az elkezdett beruházások megvalósítása, az értékcsökkenési leírás elszámolása, kereslet hiányában az újonnan létrehozott üzem estleges bezárása. Ám amikor leállítjuk a fejlesztési programot, akkor természetesen az elvégzett munkák után kiállított számlák még egy ideig folyamatosan érkeznek, hiszen a beszállítók a munkák egy részét már teljesítették. A menedzsment ugyanakkor úgy döntött, hogy a következő időszak bizonytalanságai miatt annyi likviditást tart bent a cégben, amennyit csak tud. Ezzel magyarázható, hogy a fejlesztési program, azaz a Capex-program beszállítóival az eredeti feltételekhez képest fizetési alternatívákról, meghosszabbított határidőkről kezdünk tárgyalni. Ám nem egyszerűen közöltük velük, hogy módosítunk a fizetési feltételeken, hanem kétoldalú tárgyalásokat kezdeményeztünk. Felkértük az Alvarez & Marsal független tanácsadót, hogy segítsen a lebonyolításban, mivel több mint 150 beszállítóval kell megegyezni. Időközben majdnem mindegyikükkel sikerült megállapodnunk a kifizetési módokról. Minden ilyen megállapodást be is tartunk.

- Egyes hírek szerint a BorsodChem értékesítené PVC-üzletágát, sőt vannak, akik már komoly érdeklődőkről is tudnak. Valóban el szeretnék adni ezt a részleget?

- Igen, a BorsodChem úgy döntött, hogy eladja a PVC-üzletágát, vagy létrehozna egy vegyes vállalatot egy másik PVC-előállítóval. Erre azért van szükség, mert a piaci dinamizmus és a hosszú távú kilátások az izocianátok - így az MDI és a TDI - esetében jobbak, mint a PVC-nél. A PVC-üzletág, ahogy régebben, úgy a jövőben is rendkívül ciklikus lesz, ez pedig az izocianátok piacáról nem mondható el, sőt itt a növekedés tartós lesz, az - egészséges gazdasági körülmények között - eléri a GDP ütemét, vagy még meg is haladja azt. A PVC-gyártók piaca ráadásul sokszereplős, és a legtöbb termelőnek nagyon sok gondot jelent a keresletcsökkenést hozó időszakok átvészelése. Az eladással vagy vegyes vállalatban működtetés után egy nagyobb méretű, optimalizáltabb működésű PVC-gyártónak jobb lehetősége lenne a ciklus aljának átvészelésére. Az azonban nagyon fontos, hogy a Kazincbarcikán meglévő üzemek minden körülmények között hosszú távon is megmaradnak, ugyanis az izocianátok egyik melléktermékét használjuk a PVC-termeléshez. Ez indokolja, hogy a gyártás Kazincbarcikán folytatódjon egy új partnerrel. Ez a fajta együttélés a BorsodChem egyik különleges értéke, amit mindenképpen szeretnénk megtartani. Valóban tárgyalunk érdeklődőkkel, és megbíztuk a brit HSBC bankot, hogy az értékesítési eljárásban segítsen. Jelenleg egy információs memorandum öszszeállítását végezzük.

- Hogyan látja a vegyipar jövőjét s benne a BorsodChem helyét?

- Az ágazat alapvető fontosságú a teljes ipari fejlődéshez. Az évek során a vegyipar a korábbi nemzeti keretek közül regionálissá nőtt, s ma már a globális iparággá válás pillanatait éljük. Ennek az a következménye, hogy bizonyos termelés közelebb került a nyersanyagok fellelhetőségi helyéhez, ez leginkább az olyan tömegműanyagok esetében igaz, mint a polipropilén és a polietilén. Ezek előállítása Európából és az Egyesült Államokból a Közel-Keletre helyeződött át. Más anyagok termelése, például a textilkémiai anyagok előállításának zöme viszont a felhasználói kereslet és a legnagyobb vásárlók igényeit követve Ázsiába települt. A BorsodChem ebben a felosztásban olyan piacokat szolgál ki, ahol nem várhatók ilyen vándorlások. Ezután is lesz bútoripar vagy matrac-előállítás Európában, és különösen Közép-Európában, s nem tűnik el az építőipar sem. Ráadásul utóbbi is olyan iparág, ahol az alapanyagokat a felhasználás helyéhez közel kell előállítani. Ezért logikus a BorsodChemet vezető európai gyártóvá fejleszteni. A vállalat stratégiája szerint Európa legnagyobb TDI-előállítójává szeretne válni, míg az MDI esetében a három legnagyobb közé akarunk bekerülni.

- Hogyan érinti a céget a forintárfolyam és az alapanyagul használt olaj árának nagy ingadozása?

- A forint árfolyamának mozgása nekünk szerencsére egyáltalán nem fáj. A cég a legtöbb nyersanyagot dollár- vagy euróalapon vásárolja, míg a legtöbb terméket külföldön adja el dollárért vagy euróért. Emiatt árfolyammozgásból adódó gondjaink alig vannak, de hogy még ezt is csökkentsük, fedezeti ügyletekkel védjük magunkat. Az olaj már más kérdés. Arra számítunk, hogy közép- és hoszszú távon az olaj folyamatosan drágul. Egy ilyen hosszú távú növekedés nem igazán árt a BorsodChemnek, mivel az alapanyagár-növekedés áthárítható a piacra. A legnagyobb gond akkor jelentkezik, ha az ármozgás rendkívül heves, mivel ekkor csak késéssel és nem is teljes egészében lehet a változásokat elfogadtatni a piaccal. Ilyenkor a vegyipari cégek a nyereség csökkenésével kénytelenek számolni.

Büchele: Logikus a BorsodChemet vezető európai gyártóvá fejleszteni
Büchele: Logikus a BorsodChemet vezető európai gyártóvá fejleszteni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.