Az EU sem zárkózik el a magyar hiányterv emelésétől

Míg az IMF mutat némi rugalmasságot a magyar kormánnyal kötött hitelszerződés egyes elemeinek átértékelésében, addig az Európai Bizottság makacsabbnak mutatkozik - értesült lapunk. Az uniós szakértők a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel együtt vizsgálják a Bajnai-programot, illetve azt, hogy Magyarország mennyiben teljesíti az őszi, 20 milliárd eurós hitelmegállapodás feltételeit.

A tárgyalások során szóba került a tervezett 2,9 százaléknál magasabb - sajtóértesülések szerint 3,9 százalékos - költségvetési hiány engedélyezése is. Úgy tudjuk, a hitelnyújtók óvatos fogadókészségről tettek eddig tanúbizonyságot, megállapodás a magasabb hiányról nem született, az egyeztetések még nem zárultak le. A tárgyaló felek hétfőn állnak a nyilvánosság elé a hitelszerződés megújított feltételeivel.

Brüsszelben egyelőre hivatalosan nem nyilatkoznak a felülvizsgálat eredményéről. A háttérben folyó, részben magyar, részben közép-európai vonatkozású egyeztetések azonban arra utalnak, hogy az EU talán mégsem zárkózik el teljesen a hiánycél felülvizsgálatától. Az Európai Bizottság már most magasabb deficittel számol, mint a magyar kormány: erre az évre 3,4 százalékos hiány szerepel a május 4-én publikált tavaszi előrejelzésben. Hozzátéve, hogy az új kormány intézkedéseit nem tudta teljesen számba venni.

Még lehetne döntéseket hozni további kiadáscsökkentésről, ám mérlegelni kell, hogy nem járnak-e túl nagy növekedési áldozattal - tájékoztatott egy forrásunk. A tárgyalásokon körvonalazódó megállapodás szerint a hiány mértékének a háromszázalékos mastrichti feltétel fölé engedésével (vagyis a hitelszerződés e pontjának módosításával) tompítani lehet a recessziós spirált. Erre az utóbbi napokban a brüsszeli informális fórumokon is felhívták a bizottsági emberek figyelmét, és a szakértők benyomása szerint nem is látszottak mereven elutasítónak.

Forrásaink szerint a tárgyalásokon nem került szóba, hogy a magasabb hiányt az adóterhelés mérséklésével kellene bevállalnia a kormánynak: ezt valószínűleg nem is támogatnák a hitelnyújtók. Az állítólagos 3,9 százalékos hiányt pusztán a februárban vártnál is rosszabb gazdasági környezet indokolja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.