Röviden

GKI: oldódik a vállalatok és a lakosság pesszimizmusa

A vállalatok és a fogyasztók a válság ellenére is bizakodóan tekintenek a jövőbe, erről tanúskodnak a szerdai magyar és eurózóna-beli adatok. Az eurózónában ez év második negyedévében javult a gazdasági környezet megítélése, első ízben 2007 ősze óta - derül ki az Ifo gazdaságkutató felméréséből. Magyarországon javultak a fogyasztói várakozások az idén májusban, a több mint féléves zuhanás és romlás után a GKI fogyasztói bizalmi indexének szezonálisan kiigazított értéke 4 ponttal, mínusz 68 pontra nőtt. Valamenynyi összetevő javult. A legnagyobb javulás a korábban legpesszimistább megítélésű témáknál tapasztalható: az ország várható gazdasági helyzetéről kialakított lakossági vélemények 6 ponttal, a munkanélküliséget illetők pedig 5 ponttal javultak az előző hónaphoz képest. (MTI)

Engedélyezték a Shellnek a Tesco-benzinkutak átvételét

A Shell 15 évre tartós bérletbe veheti a Tesco benzinkútjait, mivel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint az összefonódás résztvevőinek együttesen sem lesz 20 százalékos piaci részesedése, amely versenyjogi aggályokra adhatna okot. A februári megállapodás szentesítésével, a Tesco 51 benzinkútjának átvételével a Shell magyarországi töltőállomás-hálózata 249 tagúra bővül. A benzinkutak Shell márkajelzés alatt működnek és Shell üzemanyagokat forgalmaznak. (MTI)

Stagnál az illegális szoftverek aránya Magyarországon

Nem csökkent a személyi számítógépeken (PC) illegálisan használt szoftverek aránya tavaly Magyarországon, alapvetően a gazdasági válság hatására 42 százalék maradt, az ebből származó iparági veszteség elérte a 146 millió dollárt - derült ki a Business Software Alliance (BSA), illetve az IDC piackutató elemzéséből. A magyar piacon tavaly az első nyolc hónapban a sokévi stagnálást követően mérséklődött az illegális szoftverhasználat, ám az utolsó 4 hónapban a trend megfordult, s az eredmények romlani kezdtek, mert a válság következtében a szoftvervásárlásokon kezdtek spórolni a vállalkozások. (MTI)

Három év múlva tőzsdére léphet a Brokernet

A Brokernet 2012-re tőzsdekész vállalatcsoporttá válik, erre készülve az értékesítést végző cégek megalapították áprilisban a Brokernet Investment Holding Zrt.-t - közölte a pénzügyi csoport. A Brokernet-csoport zászlóshajója, az értékpapír-alapú befektetési-biztosítási konstrukciókat közvetítő Brokernet Zrt. folyamatos díjfizetésű állománya - a 2007-ben elért 28,7 milliárd forintról - 34,2 milliárd forintra növekedett tavaly. A hitelközvetítő Bankbroker az előző évi 40,7 milliárddal szemben, 2008-ban 57,3 milliárd forint hitelhez segítette hozzá ügyfeleit. A biztosítások közvetítését ellátó Palladium-Brókerház alkuszcég élő állománydíja 2008-ban meghaladta a 7,5 milliárd forintot. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.