Most még sokkal olcsóbbak vagyunk Szlovákiánál

Mára közel tízszázalékos árkülönbség alakult ki a szlovák és a magyar benzinárak között, de ezúttal a mi javunkra - derül ki az Autóklub adataiból. Helyi források megerősítették, hogy ennek révén a határ mentén egyre intenzívebb a benzinturizmus, immáron Magyarország irányába.

Ukrajnában továbbra is majdnem feleannyiba kerül az üzemanyag, mint nálunk, és Romániában is majdnem annyival olcsóbb a termék, mint amennyit mi verünk rá a szlovákokra.

Magyarország az üzemanyagárakban már a középmezőnybe tartozik, ami jelentős javulás az elmúlt évekhez képest. Az itt tapasztalható kedvező ármozgást szakértők lapunknak a forint gyors erősödésével indokolták: ennek köszönhetően a nemzetközi áremelkedést most nem követték a hazai tarifák. Ez az árelőny erősen megcsappan, ha júliustól emelik a termékek áfáját és jövedéki adóját is. Az áfa-emelés mintegy 13 forinttal dobja meg a hazai kútárat, ami az árelőny fele. A kormány júliustól ezen felül 5 forintos jövedékiadó-emelést hirdetett meg. Szakmai körökben némi félreértésre adott okot, hogy a rendelet szerint ezzel együtt az üzemanyagok bioadaléktartalmát 4,8 százalékra kell növelni. Elemzők szerint a jövedéki adó az összes üzemanyag esetében nő 5 forinttal. Ama gyártók, amelyek nem biztosítják ezt a bioadalék-szintet, további "büntető" adót tartoznak majd fizetni, vagyis azok üzemanyaga még drágább lesz.

A piacot uraló Mol-finomító mindenesetre az összes termékénél biztosítja a 4,8 százalék vagy afeletti bioadalék-tartalmat. Így rá illetve az új szabványt betartó összes többi finomítóra is a lehető legalacsonyabb - vagyis 5 forintos - adóemelés vonatkozik majd. 2010. január elsejétől mindettől függetlenül külön a gázolaj jövedéki adója további 7-8 forinttal emelkedhet. Ez már akkor is kioltja az árelőnyt, ha a forint árfolyama tartósan a mostanihoz hasonló marad. Olajipari szakértők lapunknak a jövedékiadó-emelési terveket ellenezték. A gázolajra alkalmazott külön adóemelés mögött azt a szándékot sejtik, hogy az egyre nagyobb forgalmú gázolaj jövedékiadó-szintje közeledjen a nálánál magasabb benzinéhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.