Megszégyenül, aki alulfizeti a nőket

Ellenzéki politikusok és a brit üzleti élet vezetői egyaránt bírálták a napokban ismertetett új javaslatot, amely száznál is több korábbi törvény és jogi szabályozás egyesítésével új lendületet kíván adni a társadalmi egyenlőségnek. Azt mondják, a válság közepette ez elviselhetetlen terhet jelent a munkaadóknak.

Harriet Harman, egyenlőségért felelős államminiszter - egyben a Munkáspárt második embere - mutatta be a westminsteri parlamentben azt a tervezetet, amely egy 2005-ös Labour választási ígéretet vált be. A szerteágazó törvényjavaslatnak az a része keltette a legnagyobb feltűnést, amely a szebbik nemnek próbál a férfi- kollégákkal egyenlő fizetési feltételeket nyújtani. Valahol por kerülhetett a gépezetbe, hiszen vagy negyven évvel az úgynevezett egyenlő fizetések törvényének parlamenti jóváhagyása után is fennáll a korábbi különbség.

Statisztikai adatok szerint a nők a XXI. század első évtizedének vége felé is átlagosan 23 százalékkal keresnek kevesebbet, mint férfi munkatársaik. Ha nem is azonnal, de 2013-ig a legalább 250 alkalmazottal működő vállalatoknak nyilvánosságra kell hozniuk a férfi, illetve női alkalmazottak órabérét. A törvény értelmében megszűnik az a "némasági kötelezettség", amely megtiltja, hogy munkatársak egymás között megbeszéljék fizetési feltételeiket.

Harman szerint a szabályozás módosítására elengedhetetlen szükség van, hogy a jövőben ne lehessen a szőnyeg alá söpörni a tisztességtelen eljárásokat a fizetések megállapítása terén. Vállalati és érdekvédelmi vezetők azonban úgy vélik, recessziós időkben nem volt szerencsés napirendre tűzni a kérdést. David Frost, a Brit Kereskedelmi Kamara vezérigazgatója attól tart, hogy a lépés hátráltatja a válságból való kilábalást, a vállalatokat nem készteti új munkavállalók felvételére. Az Igazgatók Intézetének (Institute of Directors) vezérigazgatója szükségtelen szabályozásként értékeli a kormány javaslatát egy olyan időpontban, amikor a vállalatok a túlélésért küzdenek.

A szerteágazó törvényjavaslat másról is szól, mint a nők keresetének felzárkóztatásáról. Arról is intézkedik, hogy amikor egy munkahely betöltésekor két, egyforma adottságokkal, képességekkel rendelkező személy közül kell választani, a munkaadó lehetőség szerint a kevésbé kedvező háttérrel rendelkező jelöltnek szavazzon bizalmat. A kormány reményei szerint ezzel több nő és az etnikai kisebbségek több képviselője jut munkához.

A törvény az életkorral kapcsolatos hátrányos megkülönböztetésekre is kiterjed. A jövőben nem utasítható el az élemedettebb nemzedék jelenkezése különböző biztosítási szerződések megkötésére vagy orvosi kezelésre kizárólag életkora alapján.

A Munkáspárt korábban is bizonyította az esélyegyenlőség iránti elkötelezettségét. Bevezette a nemi diszkriminációt lehetetlenné tévő törvényt, új jogokat biztosított a fogyatékkal élőknek, és a vonatkozó rendelet megváltoztatásával megvalósulhatott a meleg társak közötti "civil partneri viszony".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.