Olcsóbb a fűtés, drágább az étel

Az árak májusban átlag 1,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt – jelentette a KSH. Az energiaárak leestek, az élelmiszerárak megugrottak.

Az elemzői várakozásoknál alacsonyabb, viszont az előző havinál magasabb, 1,8 százalékos éves inflációt mért a a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) májusban. Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak.

Az éves áremelkedést visszafogta, hogy a rezsicsökkentés eredményeként a háztartási energia 8,5 százalékkal, ezen belül a gáz és a villany 10 százalékkal kevesebbe került, mint tavaly májusban. 5,1 százalékkal olcsóbb volt az üzemanyag is.

A tartós fogyasztási cikkek ára 1,8 százalékkal esett.

Az élelmiszerek ára ugyanakkor jóval az átlag felett, 3,7 százalékkal emelkedett, főként az idényáras élelmiszerek 17,1 százalékos drágulása miatt. A szolgáltatások ára is jelentősen, 4,1 százalékkal nőtt, alapvetően a szemétszállítás díjának 7,7 és a helyi tömegközlekedés 5,3 tarifáinak növekedése miatt.

A szezonálisan kiigazított maginfláció az áprilisival megegyező 0,2 százalékos volt az előző hónaphoz és 3,2 százalékos volt az egy évvel korábbihoz képes egyaránt.

A nyugdíjas fogyasztói árindex a teljes kosárra vetített éves áremelkedésnél alacsonyabb, 1,7 százalékos drágulást jelzett májusban.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az éves adat áprilisban 1,7 százalék volt, tehát ilyen szempontból a helyzet romlott. Ugyanakkor szakértők májusra 1,9 százalékos pénzromlási adatra számítottak. Ennél a megjelent adat kedvezőbb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.