1,3 milliárdért az államé a választásokat lebonyolító cég

A pénzügyi zárással immáron az állami NISZ irányítja a számos okirat vagy épp a választások informatikai hátterét biztosító IdomSoft Zrt.-t. 1,32 milliárdot fizettünk érte.

A pénzügyi zárás megtörténtével mától a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. gyakorolja a tulajdonosi jogokat az IdomSoft Zrt. felett - közölte a NISZ. A vételár 1,322 milliárd forint volt.

A felvásárlás révén az állami tulajdonú NISZ szakmai felügyeletébe kerül azoknak a nemzetbiztonságilag is fontos, állami feladatokat ellátó informatikai rendszereknek az üzemeltetése és továbbfejlesztése, amelyek megszerzésével teljesíthetők a nemzeti adatvagyonra vonatkozó törvényi előírások.

A kormány 2012. november 6-án hozott határozatot arról, hogy megvizsgálják az IdomSoft Zrt. közvetett állami tulajdonba vételének lehetőségét.

A részvény-adásvételi szerződést 2012. december 21-én írták alá. A Gazdasági Versenyhivatal 2013. január 13-án hagyta jóvá az ügyletet. A pénzügyi zárás – értsd: a vételár kifizetése – 2013. február 28-án történt meg. Így a NISZ március 1-től gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

Az IdomSoft az elmúlt közel másfél évtizedben több mint ötven – a közigazgatás alapműködését meghatározó, az állampolgároknak is szolgáltatásokat nyújtó – informatikai rendszert fejlesztett.

Ilyen például a személyi igazolvány, a lakcímkártya, a biometrikus útlevél, a jogosítvány, az egyéni vállalkozói igazolvány, a parkolási igazolvány, a magyarigazolvány, a hatósági erkölcsi bizonyítvány, a külföldiek tartózkodási engedélye, a forgalmi engedély, a törzskönyv, az anyakönyvi okmányok, a bűnügyi nyilvántartás, a választási rendszer és a honosítási rendszer.

Az Opten által gyűjtött adatok szerint tavaly év végén az IdomSoft 36 százalékban Vertán György, 30 százalékban Kovács Zoltán stratégiai igazgató, 29 százalékban Schaffer István és 5 százalékban Deményné Kertész Krisztina elnök tulajdonában állt.

Az Atlatszo.hu az ügy kapcsán korábban egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy Schaffer István korábban a kormányzati közbeszerzéseket intéző Központi Szolgáltatási Főigazgatóság főigazgatója, Deményné Kertész Krisztina pedig a Közigazgatási és Elektronikus Közszogáltatások Központi Hivatala (KEKKH) informatikai elnökhelyettese volt.

A Demokratikus Koalíció tavaly év végén abbéli aggodalmának adott hangot, hogy az egyebek mellett a Valasztas.hu internetoldalt is üzemeltető IdomSoft megvásárlása választási csalásra vonatkozó előkészület is lehet. A párt feleslegesnek tartja a cég államosítását.

Vályi-Nagy Vilmos kormányzati infokommunikációért felelős államtitkár a feltételezést határozottan visszautasította.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.