19 milliárdos IMF mentőöv Törökországnak

Lapértesülés szerint az IMF 19 milliárd dollár hitelt nyújt Törökországnak, kevesebbet, mint amennyit a török kormány kért, de többet, mint amennyit eredetileg felajánlott.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 19 milliárd dollár hitelt nyújt Törökországnak - közölte az IHA török hírügynökség a Zaman című török lap értesülésére hivatkozva.
Törökország eredetileg ennél nagyobb kölcsönt, legalább 30 milliárd dollárt remélt, míg az IMF csak 15 milliárdot kínált fel szóban, de miután a Valutaalap  küldöttsége tárgyalásokat folytatott Ankarában, az összeget  fölemelte 19 milliárd dollárra. A lap úgy tudja, hogy a 19 milliárd dollárt elfogadta a török kormány. A hír közvetve érintheti Magyarországot is, hiszen a nagy valuta-spekulánsok - akik az utóbbi években eredményesen mozgatták a forint árfolyamát - célkeresztjében a török Líra a forinthoz hasonlóan előkelő helyet foglal el.

Közben bejelentették azt is, hogy decemberben folytatják a kétmilliárd dolláros kölcsönről szóló tárgyalásokat Fehéroroszországal. A fehérorosz jegybank hétfői közleménye szerint a tárgyalások első fordulója sikeresen zárult és az IMF küldöttsége decemberben Minszkbe utazik amikor is technikai témákról egyeztetnek a felek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.