180 forinton rögzítik a frank árfolyamát

Száznyolcvan forinton rögzítik a frankárfolyamot, 250-en az eurót, míg 200-on a 100 jent. Létrejön a nemzeti eszközkezelő is - jelentette be Orbán Viktor.

Száznyolcvan forinton rögzítik a svájci frank árfolyamát a lakáshitelek esetében - jelentette be a miniszterelnök. Azt a hitelfelvevő dönti el, akar-e élni ezzel - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben a bankszövetség elnökével közösen tartott tájékoztatóján. Az euró árfolyamát 250 forinton, 100 japán jenét pedig 200 forinton rögzítik a devizaheitelesek megmentésére kidolgozott akciótervben - jelentette be Matolcsy György.

Létrejön a nemzeti eszközkezelő is, amely két módon tud segíteni azoknak, akik elveszítették a lakásukat. Megindít egy új házépítési programot zöldmezős állami beruházásként, és ott elhelyezést tud biztosítani az erre szoruló családoknak.De elképzelhető, hogy a bajba jutott adós lakását megvásárolja, és aki a lakásban addig tulajdonosként lakott, bérlőként ugyanabban a lakásban folytathatja az életét - mondta a miniszterelnök.

Kiderült az is: újra vehetnek fel  euróban jelzáloghitelt azok, akik euróban kapják a fizetésüket és jövedelmük eléri a minimálbér 15-szörösét.

Megszűnik ugyanakkor a lakás-árverezési moratórium, azonban a kormány és a bankszövetség olyan megállapodást kötött, amely egyszerre teszi lehetővé, hogy a jelzálogpiac beinduljon, élénküljön, ugyanakkor védelmet is kapjanak az érintett családok. Orbán Viktor azt mondta: először csak a nagy értékű, nagy alapterületű lakások árverezésére lesz mód, a bankok pedig ígéretet tettek arra, hogy egy bizonyos kvótarendszer szabályai szerint árverezik majd a lakásokat.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.