17,5 ezer milliárd forintot adna amerikai versenytársáért a német agrárcég

A német Bayer mai árfolyamon mintegy 17,5 ezer milliárd forintnak megfelelő készpénzt rakna le az asztalra az amerikai Monsantóért. Csak összehasonlításképpen: 2017-re a teljes magyar államháztartás ennél valamivel kisebb bevételt tervez. Az ügylettel a német mezőgazdaság egy lépéssel közelebb kerülne a génmódosításhoz.

A Bayer AG német vegyipari óriáskonszern hétfőn bejelentette: 62 milliárd dollár készpénzért felvásárolja az amerikai Monsanto agrárvegyipari céget. Az egy részvényre lebontva 122 dolláros ajánlat 37 százalékkal értékeli föl az amerikai vállalatot a május 9-i zárójegyzéséhez képest, amikor a Bayer először kereste meg a Monsantót átvételi elképzelésével. A bejelentést követően a Bayer részvénye 3 százalékkal esett Frankfurtban, mert a piac úgy találja, hogy a Bayer által kínált vételi ár túl nagy prémiumot tartalmaz.

Magyarország még egy fokkal gyengébben teljesít

Az összeg mai árfolyamon mintegy 17,5 ezermilliárd forintot tesz ki. Ehhez képest a teljes magyar államháztartás a parlament előtt fekvő költségvetési terv szerint 2017-ben valamivel kisebb, 17,3 ezermilliárdos bevételt tervez.

A fúzióval az agrárvegyiparban és a vetőmagtermelésben világméretekben meghatározó óriáskonszern jönne létre. Az egyesülés után a Bayer árbevétele a jelenlegi mintegy 46,3 milliárd euróról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma pedig 117 ezerről közel 140 ezerre emelkedne. A Monsanto vezető szerepet játszik a génmanipuláció-technikában, és az egyesüléssel a Bayer a jövedelmező, de vitatott GMO-üzlet részesévé válna. Ez erősítheti a Bayer részvényeseinek fenntartásait, akik amúgy is tartanak tőle, hogy az akvizíció túlzottan nagy pénzügyi terhet róna a konszernre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.