15 milliárdot kapnak az autógyárak

15 milliárd dolláros hitellel segítik ki a bajban lévő amerikai autógyárakat. Tehát alig felét kapják annak, amit kértek, cserébe pedig át kell szervezni a kontinens járműiparát, a munkát elnöki megbízott irányítja.

Elvi megállapodásra jutott a washingtoni kormány és a törvényhozás  a pénzügyi nehézségekkel küszködő három vezető amerikai autógyárnak juttatandó 15 milliárd dolláros áthidaló hitelről - közölték helyi tisztségviselők.Igaz, a megállapodásban szereplő összeg alig a fele a detroiti hármak által igényelt összegnek.
Egy magas rangú kormányzati tisztviselő, illetve a törvényhozás demokrata párti többségéhez tartozó tisztségviselője elmondta: tegnap este született meg a megállapodás. A hamarosan aláírandó dokumentum a hitelügylet minden kulcsfontosságú részére kiterjed, gyakorlatilag az egyezség  megszövegezése maradt hátra.
Az egyezség értelmében az elnök - még minden bizonnyal Bush - külön kormányzati tisztségviselőt nevez ki a hitel felhasználásának és az autóipar  átszervezésének a felügyeletére. A hitelt visszavonhatják, ha az autógyárak nem tesznek kellő erőfeszítéseket működésük  átszervezésére.A pénzügyi válság miatt csőd fenyegeti a General Motors, a Ford  Motor és a Chrysler működését is.

Robot gyártósor a Dodge michigani autógyárában
Robot gyártósor a Dodge michigani autógyárában

A megállapodás előzménye, hogy Nancy Pelosi, a törvényhozás alsóházának elnöke nemrégiben meghajolt Bush feltétele előtt, hogy a hitelt abból a 25 milliárd dollárból kapják  meg a cégek, amelyet a kongresszus eredetileg az energiatakarékos  járművek fejlesztésének támogatására szavazott meg. Pelosi eredetileg azt szerette volna, hogy a detroiti vállalatokat a 700  milliárd dolláros banki mentőcsomagból segítsék ki, de a Fehér Ház ettől kategorikusan elzárkózott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.