15 euró tízezer forint a T-Mobile-nál

Rosszul váltják az eurót a T-Mobile-nál. A mobilmárka nemzetközi bejelentésekor 14,95 euróért ígért csomag 10590 forintba kerül.

Júliusban a jelenleginél lényegesen olcsóbb adatroaming csomagokat vezet be a magyar T-Mobile is. Az új napi és heti roaming adatdíjcsomagok 29 országban - az EU 26 államában valamint Norvégiában, Liechtensteinben és Izlandon, a Magyar Telekom minden roaming-partnerénél igénybe vehetők. Az egy napos, 24 órás elérést és tíz megabájt forgalmat tartalmazó csomag 690 forint, a szintén 24 órás, ötven megás csomag 1990 forintba kerül. Az egy hétig érvényes 250 megabájt adatforgalmat kínáló csomag igénybevételekor 10590 forint jelenik meg az ügyfél számláján. Jó hír, hogy az adatforgalom túllépése esetén többet nem számláznak, hanem 32 kbit/s-ra csökkentik a sebességet.

Noha az árak valóban kedvezőbbek a ma alkalmazott tarifánál, mely alapján ma egyetlen megabájt hatszáz forintba kerül, lényegesen drágább annál, mint amit a Deutsche Telekom vezetői februárban, a Barcelonában megrendezett Mobile World Congress-en beharangoztak. Akkor 2, ó5 és 14,95 eurót jelöltek meg e csomagok áraként - a bejelntésről korábbi cikkünkben olvashatnak. A februári bejelentésen részt vevő Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója akkor a NOL-nak elmondta, hogy törekednek arra, hogy a magyar ügyfelek már július elseje előtt is igénybe vehessék az új tarifákat. Németországban már most is élnek e tarifák.

A magyar árak azonban ennél magasabbak. Az euróban közölt árakra ugyan az áfát is rá kell számolni, s ha így számolunk, akkor a két eurós csomag esetében szinte nincs eltérés. Az öt eurós csomag hazai ára viszont már egy-két százassal többe kerül (270-es árfolyammal számolva mintegy 1700 forint lenne az áfás ár), a legnagyobb különbség azonban a maxi csomag esetében van. A 14,95 euró forintban 4036, áfával pedig elvileg 5045 forintba kerülne. Vagyis az ár ez esetben kétszeres.

A bejelentéskor a Telekom illetékesei a nagy csomagot egy virtuálisan korlátlan csomagként emlegették, ami végül is igaz: a 250 megabájt elérésekor csak 32 kbitesre lassul a sebesség. Ez azonban sajátos értelmezése a korlátlanságnak, elvégre egy iPhone, vagy egy androidos készülék egy héten belül képes kifutni ebből a limitből, a lapotops internethasználat során pedig akár pár óra alatt is kihasználható ez a limit.

Megkerestük a T-Mobile-t is. A cég illetékese úgy nyilatkozott, hogy a februári bejelentés a német piacra vonatkozott, s leszögezte: a piaci sajátosságok és a szerződéses viszonyok miatt nem lehetséges, hogy az ottani árakat egy az egyben alkalmazzák Magyarországon.   

A szolgáltató közlése szerint a böngészésbe belefeledkező, vagy a háttérben óvatlanul frissítéseket elindító felhasználót idejében értesíti a szolgáltató, hogy elérte a rendelkezésére álló keret végét, és felkínálja a következő napi, vagy heti keret megvásárlásának lehetőségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.