159 millió euró a tavalyi külkereskedelemi mérleg hiánya

Tavaly a külkereskedelmi mérleg hiánya 159 millió euró volt, szemben a 2007. évi 119,7 millió euró deficittel - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön a részletes adatokat.

A KSH február elején publikált előzetes adatai szerint még aktívumot mutatott a tavalyi külkereskedelmi mérleg, az akkori jelentés szerint az egyenleg 33 millió euró volt. A jelentés szerint 2008-ban a külkereskedelmi termékforgalom volumene - a decemberi kivitel 13 és a behozatal 17 százalékos csökkenése ellenére - mind az exportban, mind az importban 3 százalékkal meghaladta az előző évi szintet.

Tavaly decemberben a külkereskedelmi hiány 79,4 millió euró volt, szemben a 2007. decemberi 128,9 millió euró deficittel. 2008-ban forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához képest exportban gyakorlatilag nem változott, míg importban 2 százalékkal emelkedett; a cserearány 1,7 százalékkal romlott. Decemberben az export több mint 2, az import 4 százalékkal magasabb árszinten bonyolódott le, mint egy évvel korábban. Az év egészében a forint a főbb devizákhoz képest összességében 1 százalékkal felértékelődött, ezen belül azonban decemberben a magyar deviza 5-6 százalékkal leértékelődött.

A múlt évben a gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának volumene - a decemberi 22 és 32 százalékos visszaesés ellenére - 3, illetve 2 százalékkal nőtt. Mind az export, mind az import decemberi csökkenésében meghatározó szerepet játszott a mobiltelefon-gyártáshoz kapcsolódó kivitel és behozatal jelentős visszaesése, ezen belül az EU-n kívüli forgalom exportban az átlagnál jóval nagyobb mértékben csökkent, importban pedig csak töredéke volt az egy évvel korábbinak.

A közútijármű kivitel és -behozatal - elsősorban az autóalkatrész-forgalom csökkenése nyomán - november után decemberben is kétszámjegyű visszaesést mutatott. A személygépkocsi-kivitel - elsősorban a régi tagállamokba irányuló export szinten maradása következtében - az átlagnál kisebb mértékben csökkent. A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 2008-ban - a decemberi 7, illetve 6 százalékos csökkenés mellett - 4, illetve 3 százalékkal volt több, mint 2007-ben.

A KSH közlése szerint az export decemberi csökkenésében meghatározó volt a vas és acél, a szakmai, tudományos ellenőrző műszerek, azon kívül a műanyag-alapanyagok volumenének visszaesése. A gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek, illetve a gumigyártmányok kivitele - folytatva az első tizenegy havi trendet - decemberben is kétszámjegyű emelkedést mutatott.
Az energiahordozók importja az augusztus-novemberi csökkenést követően 2008 decemberében 14 százalékkal volt több, mint az előző évben, miközben a kivitel 13 százalékkal csökkent.

Az év egészében az energiahordozók importja 8, exportja 10 százalékkal nőtt. Az import decemberi növekedésében meghatározó volt a kőolaj- és kőolajtermékek behozatalának az olajárak közel 40 százalékos csökkenése melletti jelentős volumennövekedése, miközben a gázimport volumene csökkent.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 2008-ban - elsősorban a szeptember-novemberi 13-15 százalékos, valamint a decemberi 27 százalékos bővülésnek köszönhetően - összességében 2 százalékkal haladta meg a 2007. évi magas bázisszintet. Az import tavaly 7 százalékkal nőtt, ezen belül decemberben - az október-novemberi csökkenés-stagnálás után - 13 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. A kivitel decemberi növekedésében meghatározó volt a gabona és gabonakészítmények, továbbá a zöldségféle és gyümölcs volumenbővülése.

Az import decemberi növekedésének legfőbb tényezője a hús és húskészítmények, valamint a cukor, cukorkészítmény és méz behozatalának átlag feletti volumenbővülése volt. Az Európai Unióba irányuló kivitel és az onnan származó behozatal volumene 2008. decemberben 13, illetve 16 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban, és az év egészét nézve a növekedés mértéke mindössze 4, illetve 2 százalék volt.

A KSH tájékoztatása szerint 2008-ban a régi tagállamokkal lebonyolított forgalom bővülése - a májustól tartó stagnáló-csökkenő tendencia következtében - gyakorlatilag megállt, mindössze 1-1 százalékkal volt több, mint 2007-ben. Ugyanakkor az új tagállamokba irányuló export 13, az onnan származó import 7 százalékkal nőtt az év egészét tekintve. A magyar külkereskedelmi egyenleg aktívuma az unió egészét nézve 242 milliárd forintos javulást mutatott 2007-hez képest. Ennek több mint 90 százaléka az új tagállamokkal folytatott kereskedelemben realizálódott.

Az EU-n kívüli országokba irányuló export és onnan származó import volumene 2008-ban - a decemberi 15, illetve 20 százalékos csökkenés mellett - 2, illetve 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

Barta György, a CIB Bank elemzője elmondta, hogy a végleges adatok nem igen tértek el az előzetesen közöltektől. Nem meglepő, hogy az export továbbra is kétszámjegyű esést produkált, mivel a magyar cégek exportpiacain, az eurozónában, azon belül is Németországban lassult a gazdaság. A decemberi tragikus ipari termelési adatok után pedig számítani lehetett arra, hogy az export dinamikája is erősen csökken.
A kilátásokat a CIB elemzője úgy látja, hogy 2009. első hónapjaiban ismét kétszámjegyű esés várható az ipari termelésben, illetve az exportban. Hozzátette: a kilátások bizonytalanok, de azt majdnem biztosra lehet mondani, hogy jelentős javulásra az első félévben nem lehet számítani. Ha lesz is fellendülés a gazdaságban, az az év második felében történhet meg, ez pedig annak függvénye, hogy a fejlett gazdaságokban, különösen az eurozónában hogyan alakul a gazdasági aktivitás.
Barta György szerint a forint gyenge szintje sem biztos, hogy segíti a magyar exportőröket, mert nem tudja ellensúlyozni azt, hogy a felvevő piacaik gyengébb importkeresletet generálnak, mint korábban.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.