130 milliárddal fejte meg az állam a mobilcégeket, jön a Digi

Kiosztották a mobilfrekvenciákat, hamarosan indulhat szolgáltatásával a Digi. Az állam nagyot kaszált, 130 milliárd forint folyik be a költségvetésbe, pedig 104-et terveztek. 

Kilenc frekvenciacsomagra négy ajánlattevő (Digi, Telekom, Telenor, Vodafone) összesen tizenhárom ajánlatot tett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak. A pályázat minimumárai 104 milliárd forint bevételt jelentenek, de végül 130 milliárdot kaszált az állam. Ez megfelel a költségvetési előirányzatnak, hiszen a büdzsében 120 milliárdot meghaladó frekvenciabevétellel számoltak.

Aranyosiné Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgatója elmondta: az ár fontos szempont volt, de az is nagy súllyal esett latba, hogy milyen kiépítési ütemet vállaltak a szolgáltatók. Különösen fontos volt, hogy milyen vállalásokat tettek az ezer fő alatti kistelepülések lefedésére. Az 1800 megahertzes csomagoknál viszont csak egy szempont volt: az ár.

A végeredmény azt jelenti, hogy mindhárom szolgáltató jelentősen bővítheti a jelenlegi 3G és 4G lefedettségét, várhatóan a munkák Budapesten indulnak, ám igen gyors lesz a fejlesztés a Balaton és az autópályák környékén, valamint a kistelepüléseken is. 

Magyar Telekom 58,65 milliárd forintot költött a frekvenciákra, a 800, 900, 1800 és 2600 sávokban. A Telenor 31,7 milliárdot, míg a Vodafone 30,2 milliárdot fizet. Érdekesség, hogy a Vodafone nem nyert 1800 megahertzes frekvenciákat. Ahogy arról már beszámoltunk, új belépő lesz a piacon a román Digi, amely tízmilliárd forintot fizetett az 1800-as sávokért. Az erdélyi Teszári Zoltán nagyvállalkozó tulajdonában álló cég vélhetően mobilnet-szolgáltatást fog indítani, de nem teljes területi lefedettséggel. Megpróbáltuk terveikről megkérdezni a Digi-t, de a cég képviselője egyelőre nem bocsátkozott részletekbe. Annyit mondott, hogy örülnek, hogy nyertek, s később tájékoztatnak a terveikről.

A szolgáltatóknak tíz napon belül kell befizetniük az egyszeri díjakat az államkasszába, ezt követően pedig 45 nap marad arra, hogy megkössék a hatósági szerződést az NMHH-val. Ezt követően néhány nap, amíg a hatóság kiadja a rádióengedélyeket, amint ez megvan, a cégek használatba vehetik a frekvenciákat. Vagyis, ha minden jól megy, december elejére gyorsabban mobilnetezhet Magyarország. Késés csak akkor lehet, ha az NMHH nem készíti el időben a megfelelő szerződéseket, netán, valamelyik szereplő megtámadja a végeredményt -ez azonban nem valószínű, legalábbis a jelen helyzetben. 

A Vodafone az eredmény kapcsán örömének adott hangot, s közölte: a lehető leghamarabb fejleszteni fogják a hálózatukat, amely a jelenleg 98,4 százalékos lefedettségű hálózat sebességének gyorsításában nyilvánul meg. Mivel az említett lefedettséget egyelőre 3G technológiával biztosítják, a közlemény alapján továbbra is kérdés: mikor indítja el 4G LTE szolgáltatását a Vodafone. Annál is inkább az, mert most nem nyertek 1800-as sávot, amely a nagyvásrosokban jó az LTE-terjesztésére. Igaz, ezt megtehetik a 2600-as sávban is, amit viszont nyertek, nem is túl drágán. Igaz, ezzel a technológiával több bázisállomásra lesz szükségük, ami egyrészt technikai kérdés, másrészt ismerve, milyen nehéz az engedélyezés Budapesten, komoly hátráltató tényező lehet. 

A Telenor hangsúlyozta: évente 2,5 milliárd forint éves frekvenciadíj fizetési kötelezettséget vállalt, s elkötelezte magát, hogy 5 éven belül a magyar népesség 96 százalékára kiterjeszti a 4G lefedettséget. A cég tervei szerint 15-20 milliárd forintot fordít a 4G hálózat fejlesztésére a következő 3 évben, s megduplázzák a fejlesztések gyorsaságát a kisebb településeken is annak érdekében, hogy még több embernek nyújthassák a 86 és 150 Mbps letöltési sebességet nyújtó hálózat előnyeit. A cég ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a jelenlegi frekvenciadíj és a távközlési adó mértéke továbbra is jelentős kihívás elé állítja az ágazatot.

A pályázat eredményének köszönhetően a Magyar Telekom 4G lefedettségének további dinamikus bővítésével még szélesebb körben tehetjük elérhetővé ügyfeleink számára a mobilinternetezés új korszakát jelentő szolgáltatásokat - közölte a Magyar Telekom.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.