12 millió euró támogatást kell visszafizetnünk

Az ellenőrzési és nyilvántartási hiányosságok miatt 12 millió euró agrártámogatást kell visszafizetnie Magyarországnak - döntött az Európai Bizottság, a kormány részletfizetést kér és a gazdáknak sem kell attól tartani, hogy a soros dotáció csökkenne.

Összesen 214,6 millió eurót kér vissza az uniós agrártámogatásokból az Európai Bizottság ma elfogadott határozata alapján 17 tagállamtól különböző hiányosságok miatt.

Magyarországnak 12 millió eurót (mintegy hárommilliárd forintot) kell visszafizetnie, mivel Brüsszel szerint nem volt megfelelő a műholdas parcellaazonosító rendszere, és a földterületek egyéb ellenőrzésében is hibákat talált az EU.

A bizottság szerint a pénzt azért kell visszadni, mert annak felhasználásában nem tartották be az uniós előírásokat, illetve a kiadások ellenőrzésére szolgáló eljárások nem voltak megfelelőek.

Évek óta húzódó - még a 2004-2005-ös kifizetési évre vonatkozó -  problémáról van szó, és a bizottsággal folytatott egyeztetések során  a magyar tárgyalóknak az eredetileg tízmilliárd forint nagyságú összeget harmadára sikerült visszaszorítani.

Az Európai Bizottság a 2004-2005-ös agrártámogatás kifizetésének teljes auditját végezte el. A vizsgálat során kifogásolták, hogy a kifizetések alapját jelentő mezőgazdasági parcellaazonosító rendszer alapját jelentő légi fényképek alapján készült blokktérképek nem mindig életszerűek. Margittai Miklós, a Mezőgazdasági és Vidékfejlsztési Hivatal elnöke a Nol-nak elmondta, hogy az uniós szabályok szerint ötévente kell a légi felvételeket frissíteni. Ez Magyarországon így is történt, de nem egyszerre a teljes mezőgazdasági terület felvétele frissül, hanem évente csak 20 százalékáé. Margittai szerint ezért minden egyes parcelláról ötévente készül új térkép. Vagyis szerinte pusztán értelmezési vitáról van szó. Ettől függetlenül előfordul, hogy néhány gazdálkodó olyan területén, amely után támogatást igényel, már autópálya épült. Ezt egyébként a magyar hatóság saját vizsgálata rendszeresen kiszűri.

A bizottság másik fő megállapítása is hasonlóan értelmezési ügy. A támogatáshoz jutás egyik feltétele a helyes mezőgazdasági és környezeti (HMK) állapotnak való megfelelés. Az uniós rendelet 16 kritériumot jelöl meg, amelyeket minden gazdálkodónak teljesítenie kell. A jogszabály a magyar álláspont szerint azonban nem egyértelmű, ezért úgy értelmezték, hogy a unióhoz csatlakozáskor mind a 16 pontot be kell vezetni, egy másik szabály pedig lehetővé tesz engedményt. Így egyes pontokat előre lehet sorolni, amelyeket kritériumok mentén ellenőrizni kell, ezért a magyarok három kritériumot határoztak meg a 16-ból: az erózió elleni védelmet, a vetésváltást és a gyommentesség biztosítását - állítja Margittai.

Megtudtuk azt is, hogy a szabályok szerint a soron következő elszámoláskor a büntetésként kirótt összeggel csökkentik az agrártámogatást. Arról azonban már döntés született, hogy a gazdálkodóktól nem vonnak le semmit, s nem is csökkentik a nekik járó pénzt és részletfizetést kérnek a bizottságtól.

További 140 ezer euró visszafizetést  írt elő a bizottság azért is, mert megítélése szerint "az  élőállat-adatbázissal végzett keresztellenőrzések nem voltak  kielégítőek". Mindezeket a problémákat korábban már az Európai Számvevőszék is  szóvá tette, Magyarországon pedig éles belpolitikai vita folyt a  témában.

 

Az uniós bizottság most megfogalmazott indoklása szerint a  pénzösszegeket egyes országok esetében azért kell visszajuttatni a  közösségi költségvetésbe, mert azok felhasználása során nem  tartották be az uniós előírásokat, másokéban pedig azért, mert a  mezőgazdasági kiadások ellenőrzésére szolgáló eljárások nem voltak  megfelelőek.

Az EU közös agrárpolitikájának keretébe tartozó kifizetések  folyósításáért és ellenőrzéséért a tagállamok felelősek, a bizottság  feladata pedig az, hogy meggyőződjön róla: a tagállamok szabályosan  használták fel a támogatást - emelte ki az uniós "kormány".

Mariann Fischer Boel mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos  leszögezte, hogy a bizottság továbbra is mindent megtesz annak  biztosítására, hogy a pénzösszegek felhasználását a lehető  leghatékonyabban lehessen ellenőrizni. "A rendszer ma jobban  működik, mint valaha, és eszközeinket a jövőben még ennél is  hatékonyabbá kívánjuk tenni" - hangoztatta a dán biztos.

A határozat értelmében Magyarország mellett Ausztriának,  Belgiumnak, a Cseh Köztársaságnak, Németországnak, Spanyolországnak,  Finnországnak, Franciaországnak, Nagy-Britanniának, Görögországnak,  Írországnak, Olaszországnak, Litvániának, Máltának, Hollandiának,  Lengyelországnak, Portugáliának és Szlovéniának kell visszatérítenie  támogatási összegeket. Közülük Franciaországnak 71 millió eurót kell  visszatérítenie a helyszíni ellenőrzéseket érintő hiányosságok és a  kölcsönös megfeleltetéshez kapcsolódó szankciók helytelen  alkalmazása miatt, Spanyolországnak 31,7 millió eurót kell fizetnie  az ellenőrzéseket érintő hiányosságok, valamint az  olívaolaj-termelési ágazatban kiszabható szankciók helytelen  alkalmazása miatt, Hollandiának 16,6 millió eurót kell térítenie  szintén a parcellaazonosító rendszer hibái, valamint az igazgatási  és a helyszíni ellenőrzések hiányosságai miatt, Lengyelországnak 10  millió eurót kell visszafizetnie amiatt, mert két vidékfejlesztési  intézkedés esetében is a kapcsolódó ellenőrzések minősége gyenge,  száma pedig alacsony volt.

Debrecen, 2009. szeptember 29.
A Hajdú Bihar Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Hivatalának Növényfajta-kísérleti osztály kismacsi üzemében egy hét alatt betakarítják a termesztési kísérletben beérett kukoricát. A 410 fajtaj
Debrecen, 2009. szeptember 29. A Hajdú Bihar Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Hivatalának Növényfajta-kísérleti osztály kismacsi üzemében egy hét alatt betakarítják a termesztési kísérletben beérett kukoricát. A 410 fajtajelölt kukoricát 24 négyzetméteres parcellákról speciális kombájnnal gyűjtik be úgy, hogy a gép elvégzi a 15 kilónyi szem minősítésre alkalmas vizsgálatát is. MTI Fotó: Oláh Tibor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.