128 milliót nem vittek el az MKB SZÉP-kártyások

Összesen 128 millió forint, az eredetileg átutalt keret mindössze 1,3 százaléka maradt meg az MKB SZÉP-kártyákon még 2013-ban jóváírt összegekből, amelyek felhasználási határideje tegnap éjfélkor járt le. Ez az összeg 41 millió forinttal kisebb az egy évvel ezelőtti maradéknál – közölte a pénzintézet.

A SZÉP-kártyára 2013-ban kapott béren kívüli juttatásokat május 31-én éjfélig lehetett elkölteni. Az MKB SZÉP-kártyák több mint 151 ezer birtokosa közül közel 24 ezer nem használta fel a teljes keretét, ami átlagosan 5 ezer forintot jelent fejenként. A maradvány erős szórást mutat: 160 főnek egyetlen forintja ragadt benn, 940-en kettő és tíz forint közötti összegtől búcsúzhattak el, 12 ezer kártyabirtokosnak pedig tíz és ezer forint közötti juttatása maradt felhasználatlan – ugyanakkor vannak 18-an, akik fejenként 200 ezer forint feletti összegről mondtak le.

A 2013-as juttatásokat a jogosultak 98,7 százalékban költötték el, míg egy évvel korábban ez az arány még 97,1 százalék volt. A 2013-as keretből megmaradt 128 millió forint 32 százaléka a szálláshely, 37 a vendéglátás, 30 pedig a szabadidő alszámlán ragadt – jelezte Lehoczky László, a kártyát kibocsátó MKB Egészségpénztárt és Nyugdíjpénztárt Kiszolgáló Kft. ügyvezető igazgatója.

Egészen pontosan ez az összeg nem ragad be, miután a fel nem használt összegek éjfél óta nincsenek az érintett kártyabirtokosok számláján: azokat a SZÉP Kártyát kibocsátó bankoknak június 30-ig kell visszautalniuk a juttatást eredetileg adónak. Az MKB 1763 munkaadónak indít majd visszautalásokat, ezek közül a legnagyobb tétel 4,1 millió forint. Ugyanakkor a munkáltatók közül négy csak egy forintot, 23 kettő és tíz forint közötti összeget, 353 pedig tíz és ezer forint közötti summát kap vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.