12 milliárdos állami osztalék a Molból

A Mol igazgatósága a tavalyi év után ötvenmilliárd forint osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek - tette közzé az olajtársaság. Szakértői számítások szerint ez a jogosult részvényekre vetítve 485 forint körüli osztalékot jelent. A tavaly kifizetett 60 milliárd forint osztalék részvényenként 590 forintra rúgott, 2013-ban pedig az azt megelőző év után részvényenként 462 forintot kaptak a tulajdonosok. Mivel a társaság tavalyi a nemzetközi számviteli szabályok szerint is veszteséggel zárt, az osztalékot alighanem ismét a tartalékokból állják.

Szakértői számítások szerint a Mol 24,6 százalékát birtokló magyar állam ebből idén mintegy 12,4 milliárd forint osztalékhoz juthat, ami nagyságrendileg megfelel a korábbi évek Molon elért állami osztalékbevételeinek. Ez a 2011-ben a Mol-részvényekre költött félezermilliárd forintot tekintve továbbra is körülbelül évi 2 százalékos éves hozamnak felel meg, ami továbbra is alulról súrolja még a fix banki kamatokat is.

Ráadásul a befektetett közpénzt már nem lehet "kivenni": ha a magyar állam most eladná a Mol-csomagot, közel háromszázmilliárddal csökkentett összeget, kevesebb mint a kifizetett pénz felét kapná meg érte. Mindemellett a jelek szerint a Molt a Fidesz nem sorolja a "nonprofit jellegű" állami energiatársaságai közé, így a kabinet minden különösebb kétségek nélkül felveszi a Molban képződő energiaprofit rá eső részét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.