1200 embert bocsát el a Magyar Suzuki

Beütött a válság a Magyar Suzuki Zrt.-hez is. Az esztergomi gyár a kereslet visszaesése miatt 1200 embert bocsát el. A minden ötödik dolgozójától megváló üzemben idén 282 ezer autó készül, a jövő évi előrejelzés azonban csak 210 ezerről szól. A város polgármesteri hivatalát még nem értesítették, a polgármester szerint viszont ilyen méretű leépítésnél nehéz mit tenni.

Az értékesítés és a kereslet visszaesése miatt a Magyar Suzuki csökkenti a termelését, és minden ötödik dolgozóját elbocsájtja – értesült a Népszabadság. A korábbi tervekkel ellenére nem sikerült elérni a bűvös darabszámot, és az évi háromszázezer autós termelésre bővített, közel hatezer fős létszámot 1200 fővel csökkenteni kell az esztergomi üzemben. Ez mind saját munkaerő lesz.

Idén várhatóan 282 ezer autó készül Esztergomban. Ruska Viktória, a Magyar Suzuki kommunikációs vezetője megkeresésünkre elmondta: a 2009-es előrejelzés 210 ezres várható darabról szól. Ennek megfelelően minden üzemrészben és irodában létszámot építenek le. A tavaly júliusban bevezetett rotációs rendszerű, 3 csoport, 2 műszakos munkarendről visszaáll az üzem, a 2 csoport, 2 műszakos munkarendre.

Jelenleg is tárgyalnak a dolgozókkal az elbocsátásokról. A válogatással kapcsolatos konzultációkat a karácsonyi szünet előtt befejezik, a gyár december 20. és január  5. között leáll.

A Suzuki eddig közel háromszázmilliárd forintot ruházott be Esztergomban, ahol az első teljes évben 12,6 ezer, 2004-ben 112 ezer tavaly pedig 232 ezer autó készült. Az esztergomi Suzuki mellett más márkáknak is beszállító magyar cégek 25-30 ezer embert foglalkoztatnak.

Hivatalos értesítést a város nem kapott arról, hogy az esztergomi Suzuki elküldené 1200 alkalmazottját, erről csupán pletykákat hallottak, de bíztak benne: mindez nem történik meg – mondta a Népszabadságnak Meggyes Tamás, a város polgármestere. Ezzel együtt több intézkedést is terveznek, hogy azoknak a helyzetét segítsék, akik a városban vagy környékén szeretnének új munkát találni. A többi között ingyenes EU-s pályázatok lesznek helyi cégeknek, valamint továbbképzési programokat indítanak, amelyhez csatlakozhatnak a most elbocsátott alkalmazottak. Azt látni kell: ekkora munkaerő-leépítéskor egy Esztergom méretű városnak borzasztó nehéz beavatkozni. Leginkább a helyi vállalkozókat és cégeket ösztönözhetjük a munkahelyteremtésre, véli a polgármester.

Meggyes Tamás hozzátette: mikor nyilvánvalóvá vált, hogy a válság mély lesz, és Magyarországot komolyan érinti, tárgyalt a Suzuki vezetőivel. Most abban bízik, hogy a japán autógyár várakozásai, amelyek szerint a gazdasági krízis sokakat költségeik mérséklése, s így a kisebb teljesítményű és alacsonyabb költségek mellett üzemeltethető autók felé „tol”, beigazolódnak. Így idővel az elsősorban ebben a kategóriában szereplő Suzukik iránt emelkedik a kereslet, s a mostani elbocsátás csak egy átmeneti intézkedés lehet, azaz belátható időn belül munkaerő-felvétel lehet az autógyárban. Igaz, látva a mostani helyzetet, ez aligha lesz gyors folyamat. A polgármester hozzátette, hogy a híresztelések alapján úgy értesült: elsősorban azokat az embereket küldik el, akik rövid időn belül amúgy is távoztak volna cégtől, azaz például a nyugdíjba menő alkalmazottakat.

 

A szlovák dolgozók sorsa is bizonytalan
Lapunk megkeresésére az érsekújvári  (Nové Zámky) regionális munkaügyi hivatalban azt közölték, hogy nincsenek még pontos információik arról, hogy az esztergomi elbocsátások milyen mértékben érintik a szlovákiai alkalmazottakat, akiknek a létszámát az esztergomi gépkocsigyárban mintegy háromezerre becsülik.  Bővebb tájékoztatást a jövő hét elején várnak. Ján Oravec párkányi (Stúrovo) polgármester úgy tudja, hogy elsősorban a dél-szlovákiai határvárosban és a környéken lakó beszállítóknak, valamint a rövidebb ideje alkalmazásban levő személyeknek mondanak fel. - Számuk elérheti akár a több százat is – közölte. Hozzátette, hogy a régióban alig van más munkalehetőség, ezért okoz különösen súlyos gondot a Magyar Suzuki pénteki döntése.

Munka az esztergomi Suzuki gyárban
Munka az esztergomi Suzuki gyárban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.