12 ezer diákhiteles után ment a NAV

Történelmi mélypontra csökken a diákhitel kamata: július elsejétől év végéig a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata 6,5 százalékról 5,75, a Diákhitel2-é pedig 7,75 százalékról 7 százalékra csökken - jelentette be Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója. Eddig még sosem volt ilyen alacsony a diákhitel kamata.

A kötött felhasználású Diákhitel2 ügyfelekre eső része továbbra is fix 2 százalék, a különbözetet az állam kamattámogatás formájában átvállalja. A kedvező kamatfeltételek a következetes finanszírozási politikának, a csökkenő kamatkörnyezetnek, valamint a törlesztő ügyfelek fizetési fegyelmének köszönhető - mondta a vezérigazgató. Kifejtette: a Diákhitel Központ Zrt. a hitelnyújtáshoz szükséges forrásokat továbbra is a pénz- és tőkepiacokról vonja be, állami kezességvállalás mellett.

Lovas Attila, a Diákhitel Központ Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese a társaság 2013-as eredményeit ismertetve elmondta, hogy tavaly a Diákhitel1-re 8371, Diákhitel2-re pedig 5064 szerződést kötöttek, utóbbinál a folyósított összeg 2,6 milliárd, előbbinél 3 milliárd forintot tett ki. A kamattámogatás összege a Diákhitel1-nél 654 millió, a 2-nél 158 millió forint volt.
Az üzleti vezérigazgató-helyettes beszélt arról is, hogy a teljes folyósított hitelállomány 2013-ban a szabad felhasználású diákhitelnél 15,58 millió, a kötött felhasználásúnál pedig 3 millió forint volt.

A Diákhitel Központ 2001-es indulásától 2013 végéig közel 350 ezer hallgatónak folyósított hitelt, 267 milliárd forint keretösszegben. A 2012-ben indult Diákhitel2-t az első évben 5000-en vették fel, tavaly pedig nagyjából ugyanennyien, de a jogosultak számához viszonyítva a Diákhitel2-t felvevők aránya 13,4 százalékról 19,9 százalékra emelkedett.

A lezárt szerződések száma a 128 ezret közelíti, vagyis az ügyfelek csaknem harmada visszafizette tartozását, folyósítási szakaszban pedig több mint 38 ezer ügyfél van, a törlesztésre kötelezettek száma pedig 137 ezer. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak mintegy 12 ezer diákhitel behajtását adták át - fűzte hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.