Évi 25 milliárd forintot játszanak el a magyar játékfüggők

Magyarországon mintegy 100 ezer szerencsejáték függő szenvedélybeteg él - derül ki a Szerencsejáték Zrt. kutatásából. Ők évente körülbelül 25 milliárd forintot játszanak el.

Magyarországon mintegy 100 ezer 18 évesnél idősebb szerencsejáték függő él - derül ki a Szerencsejáték Zrt. ma közzétett 10 ezer fős országos kutatásából. Somorai László, a vállalat szóvivője ugyanakkor hozzátette, hogy e mellett a nagykorú lakosságnak további 5,7 százaléka mérsékelt rizikófaktorú játékos.

Mindig a gép nyer. Szerencsejátékos egy rulettautomatánál

Ez megfelel a nemzetközi mutatóknak, angol és amerikai felmérések hasonló eredményeket állapítottak meg a saját országaikban. A kutatási felmérés szerint egy-egy függő átlagosan valamivel több mint 21 ezer forintot költ havonta szenvedélyére, amely alapján ezek az emberek évente összesen mintegy 25 milliárd forintot játszanak el.

A kutatás alapján ebben a szenvedélybetegséggel élők körökben a legnépszerűbb játékfajta a félkarú rablók, a második helyen a kaszinók állnak, míg a harmadik legnépszerűbb „hely" számukra az on-line pókerpartik. A felmérés szerint a legveszélyeztetettebb csoportba döntő részben fiatal, 40 év körüli fiatal férfiak tartoznak. Jellemző ugyanakkor, hogy szakmunkások, vagy középiskolai végzettségűek esnek ebbe a betegségbe - fejtette ki Demetrovics Zsolt, az ELTE pszichológiai intézetének kutatásban résztvevő adjunktusa.

Megjegyezte: a ebben a szenvedélybetegségben élők döntő részben olyan játéktípusokat választanak, ahol azonnal vagy nagyon rövid időn belül kiderül, hogy nyertek-e, s az újrajátszás lehetősége nagyon közeli. Az ELTE szakembere kifejtette az egyik legnagyobb probléma, hogy a betegségben szenvedők 31 százaléka már fiatal korban elkezdi a játékot.

Az is kiderült a felmérésből, hogy bár a a tünetek nagyon hasonlóak a drog vagy a alkoholfüggőségben szenvedőknél, ám a lakosság viszonylag keveset hallott a szerencsejáték-függőségről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.