0,3 százalékos ipari árnövekedés

2013. júniusban a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,3 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest - írja a KSH. Az árak – kettő kivételével – minden ágazatban növekedtek, legnagyobb mértékben a gyógyszergyártásban (4 százalék).

Júniusban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest kis mértékben, 0,2 százalékkal nőttek - állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A legnagyobb súlyú villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban szintén alig emelkedtek az árak (0,1 százalék).

A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében 0,3 százalékkal növekedtek, ezen belül legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (1,2 százalék), a vegyianyag, termék és a gép, gépi berendezés gyártása (mindkettő 1,1 százalék) ágazatokban, valamint a textil- és bőriparban (0,7 százalék).

Az előző hónaphoz képest nagyobb mértékben csökkentek az árak a gyógyszergyártásban (1,8 százalék), a fa-, papír- és nyomdaiparban (0,8 százalék) és a számítógép, elektronikai, optikaitermék-gyártásában (0,6 százalék).

A feldolgozóipar többi területén mínusz 0,4 százalék és plusz 0,5 százalék között változtak az árak 2013. májushoz képest. 2012 júniusához viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,2 százalékkal csökkentek, ugyanakkor a feldolgozóipari ágazatoknál összességében 1,4 százalékos árnövekedést regisztráltak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2013 júniusában az előző havihoz képest 0,4 százalékkal emelkedtek. A feldolgozóipari ágakban az árváltozás átlagosan 0,5 százalékkal volt magasabb májushoz képest.

A legnagyobb mértékben a gyógyszergyártás (5,2 százalék) területén, míg jelentősebben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás és a vegyianyag, termék gyártásában (mindkettőnél 1,5 százalék) és az egyéb feldolgozóipar és javítás (1,0 százalék) ágazatokban növekedtek az árak.

Tovább csökkentek az árak a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 0,7 százalékkal. A forint az euróval szemben gyengült 1,1 százalékkal, míg az amerikai dollárral szemben erősödött 0,5 százalékkal májushoz képest. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az ipar forintban mért exportárai 1,1, a feldolgozóipari ágazatok árai 1,4 százalékkal emelkedtek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2013 júniusában az előző hónaphoz mérve az árak az energiatermelő ágazatokban 0,4, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,2, a beruházási javakat gyártó ágazatokban pedig 0,3 százalékkal növekedtek.

A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal csökkentek. 2012. júniussal összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 1,1, a beruházási javakat előállító ágazatokban 0,1 százalékkal csökkentek, míg a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 3,7 százalékkal emelkedtek az árak - közli a statisztikai hivatal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.