Stagnál az eurózóna ipari termelése

Növekedés, de annyira kicsi, hogy inkább stagnálásnak tekinthető, amit az eurózóna ipari termelésérről szóló februári adatok tükröznek. Az eurózóna országaiban 0,2 százalékkal, a teljes unióban is csupán 0,4 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban januárhoz képest - derül ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből.

A megelőző évhez képest 1,7 százalékos növekedést produkált az euróövezet, az unió összes tagországa együttvéve pedig 2,1 százalékos ipari termelésnövekedést tudhat magáénak februárban.

Az ipari termelés motorját a 0,6 százalékkal növekvő félkész termékek és a fél százalékkal növekvő nem tartós fogyasztási termékek gyártása adta.

A félkész termékek között is a legerősebb növekedést az elektronikai alkatrészeké érte el, méghozzá 11,5 százalékost – állítja a BBC. De olyan félkész termékek is, mint a műszál, növényvédő szerek, vegyipari termékek előállítása is jelentősen hozzájárult a növekedéshez.

Az energiakivitel volt az, ami a számokat lejjebb tornázta, aminek mértéke az euróövezetben 1,7 százalékkal, az EU 28 tagországában pedig 1,4 százalékkal csökkent  januárról februárra. Ehhez leginkább a szén és lignitbányászat 11 százalékos visszaesése járult hozzá, de a benzin- és földgázkitermelés is 8,4 százalékkal esett vissza februárban a megelőző hónaphoz képest.

A legnagyobb ipari teljesítmény-növekedést Szlovákia (9 százalék), Románia ( 8,9 százalék) és Magyarország ( 8,2 százalék) tudhatta magának, míg a legnagyobb mértékű visszaesést a hollandok ( - 8,9 százalék) , a finnek ( - 5,4 százalék) és a litvánok ( -2,1 százalék) ipari mutatóiban látni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.