Fizetni kell a 75 éveseknek

Egy összegben, a futamidő végén, vagy előtörlesztéssel a korábbi években lesznek kénytelen rendezni a hitelkeret-szerződésükből még hátralévő összeget azok a devizaadósok, akik még azelőtt betöltik a 75. életévüket, hogy a hitelük futamideje lejárna. Erre lehet következtetni abból a válaszból, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium küldött lapunk kérdéseire.

A kormány egy minapi rendeletében írta elő, hogy a futamidő a 75. életév betöltéséig terjedhet. Arról viszont nem szólnak a hatályos jogszabályok, mi lesz azokkal, akiknek ezen túl is fizetniük kellene a törlesztést. A szaktárcához fordultunk felvilágosításért, ahol azt a választ kaptuk, hogy a szabályozás a jelenlegi általános banki szabályozásnál enyhébb feltételeket jelent, az adós számára lehetővé teszi, hogy a fennálló adósság visszafizetése a lehető legkisebb anyagi tehervállalást jelentse. A pénzkölcsöntartozás egyéb általános feltételeit a hatályos jogszabályok, így a Ptk. rögzíti – tették hozzá.

Senki ne számítson tehát arra, hogy amennyiben túlfutna a futamideje, a bank majd elegánsan elengedi a tartozásból hátralévő részt. A polgári törvénykönyv alapján az adósnak rendeznie kell tartozását. Banki körökből származó információink szerint a pénzintézetek nem fogják törölni a jelzálogot az ingatlanról a jelzálogalapú hitelek esetében, amíg az ügyfél ki nem egyenlítette a hiteltartozását. Vagyis ha az ügyfél nem fizet, rámehet a háza.

Matolcsy György – A Ptk. szerint kell eljárni a hiteleknél
Matolcsy György – A Ptk. szerint kell eljárni a hiteleknél

A banki szférát jól ismerő szakértők szerint nem valószínű, hogy sok devizaadós kerül ilyen helyzetbe. Azokról van szó, akik bekapcsolódnak a kormány Otthonvédő programjába, és az eredeti devizahitelszerződésük mellé a hároméves, fixált árfolyamos időszak alatt egy másik, gyűjtőszámla-szerződést is kötnek a bankkal. Itt gyűlik a tényleges és a fixált árfolyam szerinti törlesztőrészletek különbözete. Ennek törlesztése 2015-től indul, de legfeljebb az eredeti hitelkeret még fixált időszak alatti törlesztőrészletének 15 százalékát kell havonta visszafizetni a banknak (aki akar, kérelmezheti, hogy ennél nagyobb összeget állapítson meg a pénzügyi intézmény.)

Azért nem tűnik képtelenségnek ez az élethelyzet: a jogszabály szerint az eredeti devizahitel futamidején túlmaximum 30 évvel nyúlhat el a gyűjtőszámla futamideje. Vagyis aki 20 évre vette fel a hitelét, annak 50 évig is eltarthat, míg vissza fizeti a hitelt. A 75. életévre vonatkozó korlátozást figyelembe véve a 25 évesnél idősebb korukban devizaadósságot felvettek között kell keresni az érintetteket.

Egyes vélemények szerint az utódok örökölhetik, átvehetik majd a törlesztést, ám ennek technikai akadályt állít, hogy a kormányrendelet lezártnak tekinti a futamidőt a 75. életévnél. Ez esetben egy új szerződés megkötése jöhet szóba a bank és a törlesztést átvállalók között, de a bizonytalanságot jellemzi, hogy ezt határozottan egyik banki forrásunk sem merte kijelenteni.

Mint ahogy az sem lett világosabb számukra a rendelet megjelenése óta, hogy mit kezdjenek az üzletszabályzataikkal, amelyben alacsonyabb életkornál húzták meg a szerződéskötés lehetőségét – lapunk erre tegnap hívta fel a figyelmet. Egyes bankok 70., mások 65. életéven túlnyúló futamidőknél is már pótlólagos fedezetet vonnak be. A megoldás csak áttételesen derül ki a szaktárca válaszából, mely szerint a kormány szabályozása enyhébb feltételeket jelent annál, amit a bankok jelenleg alkalmaznak. A kormány a jelek szerint evidenciának veszi, hogy a pénzintézetek majd igazodnak az új helyzethez, ám banki körökben változatlanul szükségesnek tartanak egy pénzügyi felügyeleti állásfoglalást.

Lesz itt fogyasztás!

A kormány nem számít arra, hogy a svájci frank erősödése nyomán a fogyasztás drámaian visszaesne – közölte tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI megkeresésére. A tárca szerint a devizahiteleseket segítő árfolyamrögzítés lehetőségével a kormány egy hatékony eszközt állított fel arra, hogy az árfolyamgyengülés által érintett háztartások fogyasztásra fordítható jövedelme ne csökkenjen. Közölték: természetesen a makrogazdasági kockázatok vizsgálatakor minden potenciális külső, illetve belső sokkot, valamint annak lehetőségét figyelembe vesznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.