Drágább volt a közbeszerzett papír, mint a boltban

Miniszteri biztos teszi rendbe a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságot (KSZF), mielőtt kiírják a pályázatot a szervezet vezetői posztjára. Jánosi Andrea teljes körű átvilágítást tart, és az is előfordulhat, hogy már eredményes közbeszerzéseket von vissza.

Rövid sajtóközleményben tudatta a minap a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), hogy Fellegi Tamás szakminiszter Jánosi Andrea közbeszerzésért felelős helyettes államtitkárt két hónapra miniszteri biztossá nevezte ki. Feladata a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság tervezési, döntéselőkészítési, szervezetátalakítási és egyeztetési feladatainak irányítása, koordinálása és ellátása. Mint írták, a miniszter felhatalmazta Jánosi Andreát arra, hogy a hatályos intézkedéseket, utasításokat felülvizsgálja, és indokolt esetben javaslatot tegyen módosításukra vagy hatályon kívül helyezésükre.

Fénymásolás egy minisztériumban – Az Orbán-kormány szerint olcsóbban is működhetnek az irodák
Fénymásolás egy minisztériumban – Az Orbán-kormány szerint olcsóbban is működhetnek az irodák

A Népszabadság azon kérdésére, hogy történt-e a KSZF-nél olyan hiba vagy visszaélés, amely indokolja a miniszteri biztos kinevezését, a szaktárca azt válaszolta, Jánosi Andrea folytatja a korábbi megbízott főigazgató, Hidas János által elkezdett vizsgálatokat, illetve teljes körű jogi, pénzügyi, informatikai és szervezeti átvilágítást hajt végre. Az új vezetői pályázatot csak azt követően írják ki, ha a főigazgatóság átlátható működése biztosítottá válik.

Ha nem is árultak el konkrét ügyeket, amelyek miatt a KSZF-nél miniszteri biztosra van szükség, azt közölte a NFM, hogy szerintük a közbeszerzés közmegítélése az elmúlt években egyre inkább romlott, köszönhetően a túlbürokratizált, bonyolult, következetlen, lassú és drága eljárásoknak. Hozzátették, a folyamatban lévő vizsgálatok számos visszásságot tártak fel, előfordult például hogy a boltinál jóval magasabb áron szereztek be fénymásoló papírt a központosított közbeszerzési pályázaton. Az ilyen és hasonló eseteket a jövőben szeretnék elkerülni, mégpedig úgy, hogy az állami közbeszerzések a szándékaik szerint a nyilvánosságon, az átláthatóságon, a valós versenyen és a hatékony, gyors beszerzési eljárásokon alapuljanak majd.

Jánosi Andrea ennek érdekében teljes körűen feltárja a hiá nyosságokat, a szabálytalanságokat és a mulasztásokat. Arra is lehetősége van, hogy a már érvényben levő intézkedéseket, utasításokat felülvizsgálja, és indokolt esetben javaslatot tegyen módosításukra vagy hatályon kívül helyezésükre.

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság végzi a Miniszterelnöki Hivatal, a minisztériumok és intézményeik informatikai, műszaki és az elhelyezéssel kapcsolatos ellátását. Működteti a központi közigazgatási üdültetési rendszert, ellátja az üdülési és oktatási célú ingatlanok vagyonkezelési feladatait. A főigazgatóság működteti a központosított közbeszerzési rendszert, valamint a Miniszterelnöki Hivatal és az egyes minisztériumok esetében a törvény hatálya alá tartozó közbeszerzések lebonyolítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.