Vége mindennek?

Elmoshatja a vörös iszap a MAL Zrt.-t: a Veszprém megyei katasztrófa felelősének tartott cég összeomlik, ha nem indíthatja újra leállított termelését. A társaság a belügyminisztertől kért segítséget, a károk rendezéséhez pedig saját kasszájából is kész hozzájárulni.

– Ha a hét végéig nem kap engedélyt termelése újraindítására a MAL Zrt., vége mindennek – közölte lapunkkal Tolnay Lajos. A társaság főtulajdonosa és igazgatóságának elnöke még nem adta fel, azonban ha több mint 1100 dolgozója nem térhet vissza munkájához, cégük napokon belül elveszti piacát és megrendelőit. Csődje ebben az esetben elkerülhetetlenné válik.

A Népszabadság értesülése szerint a MAL a napokban Pintér Sándor belügyminisztertől kért segítséget termelése újraindításának engedélyezéséhez. A tárcavezetőnek postázott levelükben a timföldtermelés megindításának tétjét és indokait részletezték. Álláspontjuk szerint tevékenységük biztonságos folytatásához minden előkészületet megtettek.

A keletkező vörös iszap tárolására a MAL egy új zagytározó kazettát készített elő, amelynek térfogata és biztonsága négyszer nagyobb, mint a hét elején megsérült tározóé volt. A cég szakértőinek számításai szerint a használatba vehető létesítmény mintegy 1–1,5 éves működésre ad lehetőséget. A nagyobb biztonság érdekében azonban garantálják azt is, hogy a tárolókazettában a víz mennyiségét folyamatosan 30 ezer köbméter alatt tartják.

A MAL ígéretet tett arra is, hogy a településeket elöntő iszapárt okozó tározóját egy éven belül helyreállítja, területét két másik tározónál már alkalmazott technológiával rekultiválja. De vállalásai között szerepel az is, hogy megszigorítja monitoringrendszerét, és a következő másfél évben olyan eljárásokat vezet be, amelyek a korábbinál kisebb vízforgalommal járnak.

Ha a MAL mégis lehúzná a rolót, megszűnését a központi költségvetés is megérezné – érvel a cég. Az állam 2014-ig mintegy 7,3 milliárd forint adóbevételtől esne el, a segélyezések pedig további kétmilliárd forint kiadással járnának. A társaság szerint ezen felül bizonytalanná válna a segélyezett családok banki hiteleinek visszafi zetése is – ezek nagyságrendjét 1,5–2 milliárd forintra becsülik.

A felsorolt érvek között szerepel az is, hogy a MAL bezárásával az ország a nemzetközi piacon is helytállni képes vállalkozásainak egyikét veszítené el. A termékei 85 százalékát külföldön értékesítő társaság export-import egyenlege pozitív, az éves aktívum értéke 12 milliárd forint.

Egyelőre nem lehet tudni, a belügyi tárcánál hogyan fogadták a MAL vezetésének levelét. Mindenesetre a döntéshozók a társaság felsorakoztatott érvei közül egyre aligha legyinthetnek. Arra legalábbis tekintettel kellene lenniük, hogy a MAL csak akkor tudja majd teljesíteni a vele szemben megfogalmazott kártérítési kötelezettségeket, ha működik és bevételt termel.

Belül mindenre van biztosítás

Saját belső kárainak helyreállítására nyújt fedezetet a MAL Zrt. biztosítása Tolnay Lajos szerint. A társaság igazgatóságának elnöke helyesbítette a lapunknak adott korábbi nyilatkozatát, amelyben még arról beszélt: cégük a tevékenysége egészét átfogó biztosítást kötött az Allianz Biztosítóval. Mint mondta, a tárgyalásokat már megkezdték partnerükkel.

A várható biztosítási összegből az üzemi károk felszámolására, így a megsérült tározókazetta helyreállítására is futja majd.

A környező településeken és területeken okozott károk megtérítését a biztosítás nem fedezi, a MAL azonban kész a „zsebébe nyúlni”. Reményeik szerint saját forrásaik felhasználásával, a biztosítók és az állam szerepvállalása mellett rendezni lehet majd a károsultak követeléseit. Úgy vélte: a keletkezett károk értékéről és a kárenyhítés mértékéről egyelőre korai beszélni.

Munkagépek dolgoznak a gáton
Kolontár, 2010. október 6. Munkagépek dolgoznak a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójának átszakadt gátjánál. 2010. október 4-én mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki a gátszakadás miatt. A katasztrófa három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – érint, közel 40 négyzetkilométeres terület lakossága és élővilága van veszélyben. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.