Nyolc éve nem volt ilyen poloskainvázió Magyarországon

Utoljára nyolc éve volt az ideihez hasonló poloskainvázió - írja a baon.hu Bács-Kiskun megyei hírportál. A szakértő szerint a lakásokba is beköltöző, büdös rovarok az első fagyokig, várhatóan október végéig okoznak kellemetlenséget.

A lapnak nyilatkozó növényvédelmi mérnök szerint a rovarok ellen nehezen lehet védekezni, és a permetezés sem igazán hatékony, mert rövidesen újra betelepülnek a kertekbe.

Tamási Sándor szerint a kiskertekben megoldás lehet, ha a poloskák megjelenése előtt sűrű szövésű, de a fényt, levegőt és csapadékot áteresztő hálóval takarják le a zöldségnövényeket. Emellett a vízsugárral való lemosás is hasznos lehet, vagy például az, ha motoros lombszívóval szippantják le a rovarokat a növényekről.

Hasznos lehet a háló és a vízsugár is
Hasznos lehet a háló és a vízsugár is
Forrás: Wikipédia

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára úgy vélekedett: főként a meleg időjárás kedvezett az észak-afrikai eredetű zöld vándorpoloska elszaporodásának Közép-Európában, így Magyarországon is.

Aponyi Lajos szerint a zöld vándorpoloska mellett egyébként sok a szintén nagyon büdös ázsiai márványos poloska is az országban, amely szintén inváziós kártevőnek számít, de egyelőre még kevesebb van belőle.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.