Kirúgták a Fővárosi Nagycirkusz igazgatóját

Leváltották a Fővárosi Nagycirkusz igazgatóját. Fekete Péter a Magyar Cirkusz és Varieté ügyvezetője, a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztos, aki ettől kezdve maga látja el az igazgatói feladatokat.

Fekete Péter cirkuszért felelős miniszteri biztos azonnali hatállyal felmondott Richter Józsefnek, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójának. Innentől ő lesz a cirkuszigazgató is. Richternek honorárium nélküli tanácsadói feladatot ajánlott, azzal, hogy az esetleges költségeit megtéríti. Ebből azonban a volt cirkuszigazgató nem kért – írja a Népszava.

A napilap szerint várható volt, hogy Fekete Péter leváltja a Fővárosi Nagycirkusz igazgatói posztjáról Richter Józsefet. Ez már abból sejthető volt, hogy lemondott a békéscsabai színház direktori posztjáról. Richter már akkor féltette a magyar cirkuszművészet jövőjét attól, hogy a nemzetközi szakmában kevéssé ismert, jelentős helyeken fel nem lépett színházi rendező kerül a Fővárosi Nagycirkusz élére. Fekete viszont úgy vélte, hogy az ő bűvészdiplomája és színházrendezői múltja elegendő ahhoz, hogy elvezesse a Fővárosi Nagycirkuszt.

Az igazgatóváltás időpontja is meglépő, hiszen január elején lesz a jubileumi, 20. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál. A volt és az új vezető egyaránt úgy véli, az ő munkájának eredménye a rangos esemény.

A Népszava ugyanakkor emlékeztet arra, hogy több mint három és fél éve, ugyanúgy a nemzetközi fesztivál előtt mondott fel Kriza Zsigmond a régi artista dinasztiából származó Kristóf Istvánnak, aki előtte 19 esztendeig igazgatta a Fővárosi Nagycirkuszt, és szintén megszervezte már a fesztivált. Ekkor Richter és a szintén neves artista, ifj. Richter József rapid módon vállalták a fesztivál lebonyolítását. Ezt voltak, akik a fesztivál megmentésének, mások árulásnak tekintették. Akadtak, akik lemondták a fesztiválon való részvételt, ugyanez most is előfordulhat.

Krizának szintén nem volt köze a cirkuszhoz, eredetileg jogász. Neki (is) köszönhető, hogy az előadó-művészeti törvénybe belefoglalták, hogy a cirkusz is kaphasson a jegybevétel nyolcvan százaléka után igényelhető taotámogatást. Kriza jó néhány szakembert eltávolított a cirkuszból, és több olyan embert hozott, akinek eddig egyáltalán nem volt köze a műfajhoz. Nem egyszer volt túlzott magyarkodás a műsorokban, viszont kimondottan erősödött a propaganda, de nőtt a nézőszám. A Fővárosi Nagycirkuszban megjelentek a kormányon lévő elit prominensei, így Kriza kinevezését többen tartották a más ágazatokban is zajló területfoglalás részének.

Már Kriza alatt felröppent a hír, hogy költözik a cirkusz. Ez most már biztos, de még mindig nincs döntés arról, hogy hová. Hol a Liget-projekthez sorolták, hol a Dürer-kertet jelölték ki, majd felmerült a Nyugati pályaudvar mögötti lepusztult terület.

Fekete mindenesetre határozottan cáfolta, hogy 2018-ban mindenképpen át kell adni a cirkusz helyét az Állatkertnek, azt mondja, nincs ilyen határidő. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.