Pszichoposzt

Pisi, kaki, szex - avagy az első hat hét gyönyörei

A terhesség és általában a szülés olyan, mint a filmkritika. "Felemelő élmény!" Csodálatos!" "Nem szabad kihagyni!" "Egyszeri és megismételhetetlen!" Ilyen és ehhez hasonló véleményeket lehet olvasni, egy-egy mozival kapcsolatban. Az ember meghallgatja ezeket és kedvet kap hozzá. Megnézi a filmet és vagy igazat ad a kritikusoknak, vagy csalódik. Esetleg vegyes érzelmekkel távozik a moziból. Volt, ami tetszett neki és volt, ami kevésbé. Ez a helyzet a szülést követő állapottal kapcsolatban is. Ebben a posztban ez utóbbiról lesz szó, a teljesség igénye nélkül.

Pisi, kaki, szex! Mi a közös nevező bennük? Később világos lesz. A pisilés természetes dolog a nő életében. Leül és csinálja! A szülés is az. Nem ül le, de csinálja! A kettő néha mégsem kompatibilis egymással. A nők egy nagy részénél előfordul, hogy a szülés megváltoztat dolgokat. Odalent és odafent egyaránt. Ami előtte könnyen ment, az utána egyáltalán nem. Tehetetlenség és döbbenet jellemzi. Az édesanya nem tudja kontrollálni az eseményeket. A korábbi élete gyökeresen megváltozik. Mintha a gyermeke születésével egy időben rákényszerülne, hogy megtanulja, ezentúl más lesz minden. Nincs választása. Van, de igazából még sincs! Ami lelki szinten megjelenik, az a testben is nyomokat hagy! Nem elég, hogy az édesanya elveszti életének irányítását, de még a vizeletét is képtelen lesz kontrollálni. Nem minden esetben van ez így. Vajon miért történik mindez? És mi dönti el, hogy egyeseknél megjelenik ez a probléma, másokat meg elkerül? Mintha a szülés, azon kívül, hogy anyává teszi a nőket, próbák sora elé is állítaná őket. Kit így, kit úgy! A lényeg itt: gyakorolnia kell! Elfogadni azt, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt.

Türelem, türelem, türelem! Megállítani és elengedni! A nő bizakodik, megpróbálja, sír, majd megpróbálja megint! Ahogy "kitanulja" az újszülöttet, úgy lesz képes úrrá lenni ismét szükségletein is. A két folyamat párhuzamosan fut egymás mellett. Ahogy lassan visszanyeri az irányítást életében, úgy kapja vissza jóleső vizelését is.

Vajon mi férfiak mit csinálnánk ebben a helyzetben? Te például? Tudsz segíteni! Támogathatod életed párját! Pelenkázol, büfiztetsz vagy a szemetet viszed ki! Olyan gyorsan, amilyen gyorsan caak tudod! A legfontosabb itt is a Türelem. A kakilás természetesnek dolognak tűnik az ember életében. Pedig nem az. Gondoljuk csak végig! Ki az közülünk, aki képtelen elmenni idegen helyen mosdóba? Kezeket fel! Na, ugye! A pisiléssel nincs ilyen probléma. Ott van más. A baba székelésének kialakulásához időre van szükség. Ez eltérő lehet az esetükben. Egyeseknél könnyebben megy, mások pedig megszenvedik ezt a folyamatot. Az utóbbi csoportnál a szülők is szenvednek. És ez annál rosszabb, minél idealisztikusabb elvárások léteznek az apukák, anyukák fejében. Mi ilyenek voltunk a feleségemmel. Könnyű szülésre és könnyű családi életre hangszerelve. Ennek egyik kevésbé hangoztatott, de igen fontos összetevője a székelés könnyedsége. A mi esetünkben az első sikerült, a második nem.

A gyerek nem szarik a fejünkre! Most ennek kevésbé tudunk örülni. Akar, de nem megy! Vagyis csak nehezen. Később biztosan más lesz! Addig pedig sír! Nem úgy, ahogy te gondolod, hanem úgy, ahogy te el sem tudod képzelni! Mi legalábbis nem tudtuk. De erről majd máskor.

Szóval a friss szülők életének egyik legnagyobb öröme az, amikor friss kakaszag terjeng a lakásban! Sikerült neki! Csend van és nyugodt légkör. Na, de mi történik az édesanyával, ha a baba nem kakil és még csak nem is szelel? Egyszerűen eldugult és olyan erővel nyomja a vakert, amit képtelenség elviselni. A nagymama nem ér rá és a férj is távol. Ezek ketten pedig össze vannak zárva! Tapintható a feszültség! Az egyik ordít, a másik meg tűr. Na de meddig bírják? Egy hét, két hét, egy hónap? Ez sok mindentől függ! Nálunk máig! :) A tápszergyártó cégek persze azonnal akcióba léptek. Előjöttek olyan emésztést segítő készítményekkel, amelyek segíthetnek. A babának, a mamának és ezáltal az egész családnak. Azt, hogy valóban mennyit érnek, nem tudjuk lemérni, de arra mindenképpen jók, hogy a szülőket megnyugtassák. Ők megtették a tőlük telhetőt. A megoldás az, hogy nincs megoldás! Vagyis van. Nagyon egyszerű. TÜRELEM!

És végül maradt a szex, illetve annak hiánya! Hat héten keresztül! Erről mit lehet többet írni? Nincs és kész! És akkor mi van? Merevedés!  Uraim, van egy vizelési problémával küzdő, a gyermeke kakiját folyamatosan vizslató, az idő előrehaladtával egyre feszültebbé váló párjuk, aki feláldozta az életét, hogy önöknek örömet okozzon. A legkevesebb, hogy legyenek TÜRELMESEK! Megéri!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.