Új stúdióanyagot készített a Djabe

A dzsessz/world fusion műfaj egyik legfontosabb hazai csapatát, a Djabét 1995-ben alapította Égerházi Attila és Sipos András.
Az együttes stúdióalbumai mellett számos koncert CD-t és DVD-t adott ki. 2002 óta 42 országban lépett fel Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában. Amint arról az MTI beszámolt, a zenekar Forward címmel új stúdióalbumot jelentetett meg. Ezzel egy időben jelentkezett friss szólóanyaggal a Djabe állandó vendége, a dobos, ütőhangszeres izlandi Gulli Briem.

„Tavaly elhatároztuk, hogy írunk egy teljes lemezt, amelyen szervesen közreműködik egy szimfonikus zenekar. Sikerült megállapodnunk a Miskolci Szimfonikus Zenekarral és az eredményt most már bárki meghallgathatja" - idézte az albumot kiadó GR1993 Records Égerházi Attilát, a Djabe vezetőjét, gitárosát. Az anyagon természetesen játszottak a Djabe megszokott, állandó külföldi sztárvendégei is, köztük Steve Hackett gitáros, aki hét éven át volt a világ egyik legnépszerűbb progresszív rockzenekara, a Genesis tagja, 2003 óta készít közös felvételeket és koncertezik a Djabéval. A zenekar tiszteletbeli tagjának számít a dobos, ütőhangszeres Gulli Briem, valamint Tony Bennett és Ella Fitzgerald egykori zenésztársa, az amerikai John Nugent szaxofonos is. Az album szívszorító érdekessége, hogy Wind Tale címmel befejeztek egy felvételt, amelyet még a Djabe 2007-ben elhunyt ütősével, Sipos Andrással kezdtek el.

Szintén a GR1993 Records jelentette meg az említett Gulli Briem Liberté című új szólóalbumát, amely az indie/world music/pop kategóriába sorolható. Gulli Briem egyik alapító tagja a világszerte ismert Mezzoforténak, amely a legnagyobb sikereit a nyolcvanas évek közepén érte el. Briem mostani lemezén egy filmszerű, ambient jellegű muzsikát alkotott, amelyben épített a vonós zenekari hangszerelésre, és ritka hangszereket is megszólaltatott, köztük az izlandi kőhárfát. A Liberté albumon nyolc kompozíció található, a legtöbb Gulli Briem és az izlandi költő, Jökull Jörgensen szerzeménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.