Még több pénzt kér az államilag támogatott költő

Hiába kapott az államtól 150 millió forintot a cége, további támogatókat keres Orbán János Dénes. Az erdélyi költő a nemzeti ünnepen, március 15-én tett közzé egy kiáltványt, melyben nemcsak támogatókat toboroz, de durván lehordja azokat, akik az államilag támogatott projektjét kritizálni merték. A furcsa közleményt a Magyar Nemzet szúrta ki.
Az irodalmi körökben csak OJD-ként emlegetett költő a kitalálója a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft.-nek, melyet 150 millió forinttal támogatott a kormány.

A cég létrehozásáról nagy vita bontakozott ki, többen felvetették, minek kell újabb céget alapítani, ha a fiatal írók támogatásának már megvannak a kialakult keretei. Az is felmerült, Orbán azért kap pénzt a kormánytól, mert jóban van a korábbi kulturális államtitkárral, Szőcs Gézával, és nyíltan vállalja jobboldaliságát.

OJD a március 15-i, „Pest-Budán” kelt, „Barátaim!” megszólítással kezdődő közleménye azt kifogásolja, hogy „bizonyos körök” nem akartak (!) örülni annak, „hogy több pénz lesz az irodalomra”. Orbán szerint azok támadják őt, akik „akik Jókait vagy Berzsenyit kisepernék a tankönyvekből, és magukat tennék helyükbe”. Arra kéri a „tehetősöket”, hogy mutassák „meg ezeknek a lelkiismeretlen embereknek, akik böjtöltetnék a fiatalokat, miközben nekik sem anyagi, sem karriergondjaik nincsenek, miként cselekszenek azok, akik az Akadémia álmát megvalósító Széchenyi Istvánban tisztelik a legnagyobb magyart, nem pedig Károlyi Mihályban!” (A közleményt itt találja.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.