4,5 milliárdért vettek egy festményt, az MNB szerint „jó áron vásároltak”

Nem ismerik a Magyar Nemzeti Bank szakértői azt a 2009-es értékbecslést, mely 1,4 milliárd forintra értékeli Tiziano Mária gyermekével és Szent Pállal című festményét, amelyet a közelmúltban 4,5 milliárd forintért vett meg a pénzintézet az Értéktár Program keretében. Ez derült ki egyebek mellett hétfőn Gerhardt Ferenc MNB-alelnök, az Értéktár Program vezetője és Baán László, a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria igazgatója közös sajtótájékoztatóján.

Hogy létezett ilyen becslés, az a festmény volt tulajdonosának, Pintér Gyulának akkori nyilatkozatából derült ki. Az ebben kihozott 1,4 milliárdhoz képest tűnik kicsit soknak a képért kifizetett 4,5 milliárd forint, amelyet egyébként az eladó ma kevesell. Gerhardt Ferenc és a program tanácsadó testülete viszont nem. Baán László szerint jó áron vásároltak. Ez volt eddig a legdrágább vásárlás a 2018-ig elköltendő 30 milliárd forintos keretből. Mindezen túl persze örülhetünk a Tiziano-kép állami tulajdonba jutásának, ugyanis a reneszánsz mesternek alig kerül piacra festménye.

Baán László(balra) és Gerhardt Ferenc Tiziano Vecellio Mária gyermekével és Szent Pállal című festménye előtt
Kovács Attila / MTI

A második legdrágább vásárlás Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című műve volt, amelyet 1,6 milliárd forintnak megfelelő összegért szereztek meg egy kanadai múzeumtól. A harmadik legnagyobb összeget, 1,1 milliárdot egy XVI-XVII. századi erdélyi ezüstpénzgyűjteményért fizették, melynek eladója – ez a sajtótájékoztatón megerősítést nyert – Törő István, a Virág Judit Galéria társtulajdonosa, ami azért érdekes, mert a galéria szakértőként működött közre a Értéktár Program vásárlásainál. A program vezetői szerint ez nem összeférhetetlen, mert előbb volt az értékbecslői megbízás, később a vásárlás.

A közreműködő értékbecslők neve egyébként nem nyilvános, bár egy-egy név publicitást kap. Lengyel László művészettörténész szerepe például a Tiziano-értékbecslés kapcsán. Vagy Bellák Gábor neve, aki a Nemzeti Galéria művészettörténész munkatársa, s a sajtótájékoztató egyik újságírói kérdése éppen azt firtatta, nem összeférhetetlen-e a részvétele, ha főnöke, Baán László a program tanácsadó testületének vezetője. Baán László azt válaszolta: nem, Bellák Gábor független igazságügyi szakértőként vesz részt a munkában.

Eddig közel 8,7 milliárd forintot költöttek el a keretből. Megvették például a Kövesi István kóser hentes „titkos gyűjteményét" 795 millió forintért, amelyet várhatóan a miskolci Herman Ottó Múzeum képtárában helyeznek majd el. Hatvanmillió forintért vásárolták meg Péterváry István kora újkori fegyvergyűjteményét, amelyet az egri Dobó Múzeum kap meg bemutatásra. Bachmann Gábor 55 millióért megvett építészeti és dizájngyűjteménye az Építészeti Múzeumot gazdagítja majd.

Kilencvenmillióért került az államhoz az 1965 és 1991 közötti magyar avantgárd művészet archívuma, az Artpool Művészetkutató Központ gyűjteménye, s a Szépművészeti Múzeum veszi át.

A Nemzeti Galériába kerül Moholy-Nagy László korai alkotásainak gyűjteménye, amelyet a művész unokaöccsétől vásároltak meg 50 millió forintért. Szintén a Galéria lesz az őrzési helye Orbán Dezső 65 millióért megvásárolt Nagy aktjának, Gulácsy Lajos 42 millióért vett Mulatt férfi és szoborfehér asszony című alkotásának és Vaszary János Kereszténység című festményének, amely 40 millió forintba került.

A sorból jellegével kissé kilóg az a néprajzi gyűjtemény, benne 116 épülettel, 50 építménnyel és 10-12 ezer népi műtárggyal, amelyet 300 millió forintért fognak megvásárolni, hogy a szentendrei Szabadtéri Múzeum felépíthesse régóta tervezett, de még megvalósítatlan erdélyi tájegységét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.