A Rogán-Lázár ellentét újabb tisztáldozata

Az álló műemlékfelújítások mellett más is hozzájárulhatott, hogy Cselovszki Zoltánnak távoznia kelljen az új feladatokat, funkciókat kapó Forster Központ éléről. Némelyek szerint a Lázár–Rogán-ellentét lehet az eset hátterében.

Ismét szemléletváltást hirdetett nemrég a kulturális örökségvédelemben L. Simon László, a terület kormányzati felelőse: a „konzervatív örökségvédelemnek” megítélése szerint immár leáldozott. Ugyancsak a műemlékvédelem vaskalapos szemléletét tette felelőssé ugyanő, még kulturális államtitkárként, két éve, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megszüntetésekor, amelynek jogutódjaként a Forster annak idején létrejött. Az akkor történteket a Heti Válasz a műemlékvédelmi rendszer „szétverésé”-nek nevezi, amely a lap szerint most „újra összeáll” L. Simon „kezén”.

Ez a verzió, amelyben a Miniszterelnökség égisze alatt újra egyesül az örökségvédelem három nagy területe, a műemlékvédelem, a műtárgyvédelem és a régészet, immár a harmadik felállás az Orbán-kormányok történetében. Az első Orbán-kabinet felállította a három területet egybefogó KÖH-öt, a második megszüntette, a harmadik pedig ismét összekapcsolja ezeket a feladatokat.

Noha Cselovszki a mostani és a várható intézkedésekkel (így például a műemlékek listájának felülvizsgálatával, szűkítésével) szemben nem fogalmazta meg – legalábbis nyilvánosan – a leghalványabb ellenvetéseket sem, nem lépett fel a „rugalmatlan”, tehát saját szakmai normáihoz következetesen ragaszkodó műemlékvédelem további gyengítése ellen, úgy tűnik, hogy mégis távoznia kell.

Mivel a szakember egyetért a tervezett átalakítások irányával, sokak szerint a Fideszen belüli politikai konfliktus okozhatta a bukását. Bár nemrég beszámoltunk róla, hogy L. Simonhoz fűződő viszonya az utóbbi időben megromlott, úgy tudjuk, hogy nem ez állhat az események mögött, hanem a két erős ember, Lázár János és Rogán Antal a sajtóban hónapok óta tárgyalt ellentéte. A Forster Központ ugyanis a Lázár János által vezetett Miniszterelnökség alá tartozik, míg Cselovszki Zoltán pályája erős szálakkal kötődik Rogán Antaléhoz.

Az Origo 2012-es portréjából tudható, hogy Cselovszki „aktív volt a Rogán irányítása alá került V. kerületi Fidesz-szervezetben” a 2000-es évek első felében, személye volt az egyik fontos kapocs például Rogán és Habony Árpád között is, később pedig a Rogán vezette kerület főépítészeként dolgozott. Információink szerint e kapcsolatai miatt válhatott a Lázár és Rogán között dúló harcok tisztáldozatává, vagyis a front áthúzódott az örökségvédelem területére is. Bármi is az igazság, az tény, hogy Lázár–Rogán-meccs zajlik, hogy a Forster a Lázár János vezette Miniszterelnökség alá tartozik, és tény a távozó Cselovszki Rogánhoz fűződő kapcsolata is.

Gyengébb pozíció

A kormány az előző ciklusban fogadta el azt a szabályozást, amely a nagyberuházások előtt elvégzendő „leletmentő” feltárásokról úgy rendelkezik, hogy érdemben ne lehessen ezeket lefolytatni. A KÖH felszámolása volt a második lépés. Könnyítettek a műemléken végzett beavatkozásokkal kapcsolatos szabályozáson is. Így nem garantálható, hogy csak műemléki értéket nem veszélyeztető esetekben úszható meg az engedélyeztetés. Felvetődött a műemlékek listájának szűkítése, mivel – L. Simon Heti Válasznak adott nyilatkozata szerint – „túl sok az indokolatlanul védett épület”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.