Óriási bukta Ozorán

Októberben kellett volna befejeződnie az ozorai várkastély külső vár fala felújításának, amely két évvel ezelőtt kiemelt, 1,47 milliárd forintos uniós támogatást kapott. Az építkezés azonban még el sem kezdődött. Információink szerint egyebek mellett emiatt is kell távoznia az állami műemlékeket kezelő Forster Központ igazgatójának.

Úgy tűnik, Ozorán veszélybe kerülhet 1,47 milliárd forint uniós támogatás. Ahhoz ugyanis, hogy ne így történjen, októberig be kellene fejezni a XV. századi Pipó-vár 2012-ben kiemelt támogatást nyert felújítási ütemét. Ez pedig szinte lehetetlennek látszik, ugyanis még semmi sem kezdődött el.

A Forster Központ és elődjének véleménye eltér a projekt előkészítettségét illetően
A Forster Központ és elődjének véleménye eltér a projekt előkészítettségét illetően
A szerző felvétele

Ha a projekt a Műemlékek Nemzeti Gondnokságával 2012 őszén aláírt szerződés szerint készül, itt és az egész vár körül kitisztított várároknak és hat-hét méter magas rekonstruált falaknak kellene állniuk, a négy sarokbástya felújításával egyetemben. Nemcsak a falak nincsenek készen, hanem a bástyákba tervezett felszín alatti létesítmények, a szabadtéri színpad, a geotermikus fűtés, a reneszánsz tér, az új bejárat és a parkoló sem.

A vár körül látogatásunk idején egyetlen helyszínen munkálkodtak: a község főterén, ahol az úgynevezett reneszánsz piazza kiépítése elkezdődött, vagy legalábbis már gyalulják a földet. Igaz, a váron belül is látható némi haladás 2012 óta. A turisták láthatják már Donatello firenzei bronz Dávidjának másolatát és egy angyalszobor-másolatot, melyeknek elkészítése a terv része volt. A nyugati szárny második emeletén pedig egy XIX. század elején kialakított, egykor magtárnak készült helyiségben hangulatos, reneszánsz udvari jelenetekkel dekorált rendezvénytermet hoztak létre.

De miért is ez a látványos csúszás? Két évvel ezelőtt a kormányzat megszüntette a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, s maradványaiból megalakult a Forster Központ. Ehhez az új intézményhez csatolták akkor a jelentős állami kastélyokat, műemlékeket kezelő Műemlékek Nemzeti Gondnokságát (MNG), menesztve akkori igazgatóját, Varga Kálmánt.

A beolvasztás előtt még az MNG elnökeként Varga írta alá a kormánnyal több általuk kezelt épület újabb rekonstrukciós ütemének kiemelt támogatási szerződését. Köztük az Ozorára fordítandó 1,4 milliárd forintos uniós támogatásét is. Majd az MNG projektjeit átvette a Cselovszki Zoltán vezette Forster Központ, amely valamennyi projekten folytatta a megkezdett munkát.

A projektgazda változása miatt azonban módosítani kellett a támogatási szerződéseket, ami eleve csúszást okozott. Ezek után indult el Ozorán a Pipó-vár körüli újabb régészeti feltárás. A tavaly őszre befejezett ásatás során olyan falmaradványok kerültek elő, amelyek a falrekonstrukció újratervezését tették szükségessé. Így csak most fogják kiírni a közbeszerzési pályázatot a kivitelezésre, akkor, amikor már a falaknak kellene állniuk.

Érdeklődésünkre a Forster Központnál elmondták: „A 2012 decembere előtti időszak előkészítetlensége okán, a 2013-ban leszerződött megelőző régészeti kutatás eredményeként a várfal megújításában teljesen új szerkezeti megoldásokra, lényeges várfalmaradványok megtartására volt szükség. Ennek következtében módosítani kellett a 2013-ban elkészült engedélyezési és kiviteli terveket. Be kellett szerezni új, műemléki tervtanácsi hozzájárulást és módosított építési engedélyt. Ezen engedélyek birtokában 2014 júniusában a Forster Központ elkészítette a szükséges műszakitartalom-változtatást, és egyidejűleg benyújtotta a hosszabbítási kérelmet, amely 2015. szeptember 30-i megvalósítást feltételez.”

Ami a 2012 decembere előtti időszakot illeti, megkérdeztük az akkori MNG-igazgatót, Varga Kálmánt, aki megjegyezte, ha annak idején előkészítetlen lett volna a projekt, nem írták alá volna velük a támogatási szerződését.

A Forster Központ vezetőjét, Cselovszki Zoltánt egyébként információink szerint a napokban váltják le. Az új vezető, Sághi Attila feladata éppen az lesz, hogy az ozorai és a többi (például a somogyvári) beragadt uniós támogatású Forster-beruházást tető alá hozza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.