Új feladatokat és elnököt kapott a Forster Központ

Új szerkezetben és információink szerint új elnökkel dolgozik mától a műemlékfelügyeletet ellátó Forster Központ. Az intézmény honlapján ugyan a változásokat bejelentő közleményben nem szerepel, de úgy tudjuk, Cselovszki Zoltánt a Forster elnöki székében Sághi Attila váltja.

Az intézmény honlapján a változásokról annyi olvasható: „A Kormány 199/2014. (VIII.1.) kormányrendelete értelmében a mai naptól intézményünk neve: Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ. A Kormány rendelete értelmében változott a Központ feladat- és hatásköre, hatósági, vagyongazdálkodási, valamint szolgáltatási feladata is." Vagyis az intézmény elnevezésében a korábbi „örökséggazdálkodás" és „szolgáltatás" szavak helyére az „örökségvédelem" és a „vagyongazdálkodás" került, ami a feladatok változását is tükrözi.

Az eddig meglévő feladatkörök mellé visszakerültek a Forster hatáskörébe azok az örökségvédelmi tevékenységek (elsősorban kutatási, tudományos és szakértői munka), amelyek korábban a Lechner Lajos Tudásközponthoz tartoztak.

Átkerül a Forsterbe az állami régészeti feladatokat ellátó Nemzeti Örökségvédelmi Központ is, a Hiller István minisztersége idején létrehozott, egykori Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat jogutódja, amely 2010-től mostanáig a Nemzeti Múzeumba olvasztva működött.

Ezen kívül a Forster Központ, amely több mint negyven állami tulajdonú műemlék ingatlant kezel (például Dég, Nádasdladány, Ozora, Füzérradvány, Edelény kastélyait), újabb jelentős műemlékeket kap kezelésbe.

A Forster új elnöke, Sághi Attila a hivatalon kívülről jön, a műemlékfelújításban viszont jártas, hiszen cége, a Sz-Építők Építőipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. lebonyolítóként, műszaki ellenőrként vagy beruházásirányítóként részt vett egyebek mellett a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély, a Gödöllői Királyi Kastély, a pesti Vigadó megújításában, de a most zajló múzeumnegyed projekt körül is voltak feladatai, ők készítették például a Szépművészeti Román csarnokának helyreállítási tervét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.