Nemzeti büszkeségünk: a postai bélyeg

Ismét magyar bélyeg nyerte az európai bélyegek szépségversenyét: Nagy Péter tervezőművész Csillagászat kisíve tetszett legjobban az embereknek.

A Magyar Posta grafikusát Galileo Galilei olasz természettudós Eppur si muove!, azaz Mégis mozog! (a Föld) mondata ihlette meg. A kisívet és a benne található bélyegeket a csillagászatra utaló grafikai kompozíció díszíti. Az egyik címleten Galilei portréja és a róla elnevezett, 1989-ben útnak indított űrszonda látható, a másik a Jupitert és annak négy holdját ábrázolja.

A keretrajzon Galileo távcsöve, illetve ma használatos rádiótávcsövek láthatók, az alnyomatot képező háttér maga a világűr. A bélyegek közötti kapcsolatot erősíti, hogy éppen a Galileo űrszonda kutatta a Jupitert.

Az európai posták szövetsége, a PostEurop minden évben pályázatot ír ki egy bélyegtervezésre. Miután 2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve, így erre az esztendőre az Asztronómia lett a közös gondolat - közölte a Magyar Posta.

A tagposták az egyesület bélyeg- és filatéliai projektjének keretében közösen szavazzák meg az esztendő témáját. A bélyegtervek megjelentek a PostEurop honlapján, és az interneten keresztül bárki szavazhatott a legkitűnőbb alkotásra.

A voksok majdnem felét a magyar bélyeg kapta, a második a máltai grafikai alkotás lett negyedannyi szavazattal, a harmadik helyet Törökország szerezte meg.

Jövőre gyermekbélyeget kell tervezni, a Magyar Posta Reich Károly meseillusztrációit jeleníti meg. A híres magyar grafikus művei először jelennek majd meg magyar bélyegen.

Az elmúlt évben Kármán Orsolya, a Magyar Posta Művészeti díjas grafikusművésze nyerte a PostEurop bélyegpályázatát. Még nem volt arra példa, hogy egy ország egymás után kétszer nyerte volna el ezt a megtisztelő címet - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.